Polovica Zemljana ne vjeruje svojim političarima

LJUDI diljem svijeta ne vjeruju u floskule koje im plasiraju njihovi nacionalni vođe, pokazalo je globalno ispitivanje Gallupovog instituta. Najpesimističniji su Afrikanci, kojih 81 posto smatra da su im političari pokvareni, dok isti postotak nepovjerenja imaju i naši istočni susjedi Srbi.

45 posto Hrvata ne vjeruje da političari Hrvatsku vode u smjeru napretka, što pokazuje da su ipak optimističniji od ostatka istočnoeuropskih naroda, od kojih 60 posto misli da su im političari nepošteni.

Najoptimističnije su novopečene članice Europske unije - Bugarska i Rumunjska, dok se s njima ne slažu ispitanici Zapadne Europe. Visokih 81 posto stanovnika Zapadne Europe smatra da za buduće naraštaje političari neće učiniti ništa da bi pridonijeli njihovoj kvaliteti života, te da političari nimalo ne pridonose prosperitetu njihovih država.

U SAD-u 52 posto građana smatra političare nepoštenima, a što se tiče Bliskog istoka, poprišta brojnih sukoba, optimizam u vezi sa sigurnošću u budućnosti je u padu u odnosu na prošlu godinu. Tako 46 posto njih zastupa mišljenje da će za sigurnost građana u godinama koje dolaze opadati, krivicom političara.

Ispitivanje je od Gallupovog instituta naručio Svjetski ekonomski forum, provedeno je u 60 zemalja svijeta, na 55 tisuća stanovnika, a rezultati se odnose ne milijardu i pol svjetske populacije.

A.B.

Pročitajte više