Pomažu li sredstva za zaštitu bilja protiv bolesti spavanja?

UZROČNIK bolesti spavanja ima slične gene kao i biljke, izvijestili su znanstvenici iz Instituta za staničnu patologiju u Bruxellesu u stručnom časopisu ´Proceedings of the National Academy of Science´.

Znanstvenici su ispitivali genetsku strukturu određenih parazita, koji uzrokuju tropske bolesti poput bolesti spavanja. Pri tome su utvrdili da ti tzv. tripanosomi imaju najmanje 16 gena koji se u vrlo sličnom obliku pojavljuju u biljkama. Tamo, između ostaloga upravljaju procesom fotosinteze.

Prije više od milijardu godina možda je živjela određena vrsta zelene alge predak tripanosoma, pretpostavlja znanstvenik Fred Opperdoes. Ona je omogućila parazitima iskorištavanje sunčeve energije. Znanstvenici pretpostavljaju da su se alge s vremenom ponovno razvile, a neke od svojih gena prenosile su tripanosomima.

Ako uzročnik bolesti ima biljne gene, to bi moglo otvoriti nove mogućnosti liječenja tropskih bolesti, nadaju se znanstvenici. Tako bi primjerice sredstva za uništavanje korova mogla biti djelotvorna protiv parazita.

Pročitajte više