Pomoćnik ministra zdravlja o anesteziolozima u Splitu: Nema opasnosti ni za pacijente, ni za osoblje

Foto: Index

U SPLITSKOM KBC-u danas boravi pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić. Sastao se sa pobunjenim anesteziolozima koji odbijaju raditi u salama Hitnog kirurškog prijema, i to zbog nedostatka centralnog sustava za odvođenje plinova. U bojkotu je od početka tjedna njih 16, a navodno se još šest anesteziologa pridružilo svojim kolegama.

Sanacijski upravitelj o uloženom u bolnicu

Tiskovnu konferenciju otpočeo je dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj bolnice, koji je nanizao rezultate od preuzimanja bolnice šestog mjeseca 2012. godine. Dobivena je suglasnost za zapošljavanje 1028 djelatnika, od toga je 69 doktora specijalista, 734 sestara i tehničara, fizioterapeuta, laboranata, 11 specijalista anesteziologije. U 2015. godini dobiveno je 554 suglasnosti za zapošljavanje, od toga 41 doktora specijalista, 404 sestara i tehničara te osam specijalista anesteziologije. Od toga su samo četiri zaposlena, dok za preostala četiri mjesta nije bilo interesenata, istaknuo je dr. Poljak.

"Od lipnja 2012. godine u KBC-u Split zaprimljeno je 195 specijalizanata, a u tijeku je prijem za njih još 14. To nas čini drugom bolnicom po veličini kadrova. Imat ćemo ih preko 700, od toga 500 specijalista i 200 specijalizanata. Na stručnom osposobljavanje zaprimljeno je 657 radnika. U medicinsku opremu uloženo je 124 milijuna kuna, samo za aparate za anesteziju, njih pet u operacijskim dvoranama 2,7 milijuna kuna, a u jedan aparat za magnetnu rezonancu 964 tisuća kuna. Morate znati da jedino mi dajemo anesteziju u ovom dijelu Hrvatske za vrijeme ispitivanja na nuklearnoj magnetnoj rezonanci. U sedam aparata za ultrazvuk uloženo je 10 milijuna kuna, uređaj za brahiterapiju 3,7 milijuna kuna, a u postupku su nabave dva CT uređaja, digitalni RTG, dvije magnetne rezonancije te kardiološki angiografski uređaj u iznosu od gotovo 40 milijuna kuna", pobrojio je dr. Poljak.

Za nabavku vrijedne opreme potrošeno je gotovo četiri milijuna kuna, dok je u građevinske radove uloženo skoro osam milijuna kuna. Energetska obnova objekta na Križinama koštala je 100 milijuna kuna, dok natječaj za energetsku obnovu Firula glasi na 150 milijuna kuna. Za građevinske radove budućeg objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Splitu, najvećeg u Hrvatskoj, osigurana su sredstva od 92 milijuna kuna.

"Nikad čovjek ne može biti zadovoljan, ali s obzirom na vremena u kojima živimo, ja sam zadovoljan, nikada nismo imali ovoliko ulaganja u bolničke resurse, dosta se učinilo i u smislu građevine i medicinske opreme", kazao je dr. Poljak. 

Nema opasnosti ni za pacijente, a ni osoblje bolnice

Dr. Ante Punda, predsjednik Stručnog vijeća KBC Split, kazao je kako daju jednoglasnu podršku ravnateljstvu bolnice da se riješe svi problemi. 

"Ne postoji nikakva opasnost za zdravlje bolesnika i osoblja koji rade u kirurškim salama. Doneseni su određeni zaključci i mislim da ćemo sa mjerama koje smo poduzeli prevladati sve poteškoće i probleme", kazao je dr. Punda.

"Osobno poznajem bolnicu vrlo dobro jer sam bio specijalizant i asistirao sam i operirao i na Križinama i na Firulama. Znam dobro prostore, ljude i procese u ovoj bolnici. Ovo što smo čuli od dr. Poljaka i dr. Punde nama je potvrda da se ovdje dobro radi. Mogu potvrditi da Ministarstvo prihvaća sve ove činjenice i da stojimo na tome da zdravlje pacijenata i osoblja nije ugroženo. To je dokazano atestima, to je i stav Stručnog vijeća", kazao je dr. Korolija Marinić. 

Dr. Korolija Marinić: Ako treba ja ću se podvrgnuti operaciji da dokažem da sale nisu opasne za zdravlje

Zašto bi anestezilozi lagali o uvjetima u kojima rade, čudili su se novinari.

"Nalaz plinova u operacijskim salama predočen je članovima Stručnog vijeća i svekolikoj javnosti. Sigurno je da sale na Hitnom kirurškom nisu idealne. Napravljene su '77. godine. U njima se operira već 40 godina. No u tim salama, koliko je meni poznato, nije nastala nikakva komplikacija po zdravlje ili život bolesnika i zaposlenika. Tamo treba doraditi neke stvari i mi ćemo to napraviti. Ali to nije problem koji je nastao jučer. Mi ćemo ga riješiti, kao što smo i dosad riješili puno problema u ovoj, a i drugoj bolnici. Ponavljam, sale nisu opasne za zdravlje. Promijenit ćemo te ventilatore. Ako treba ja ću se skinuti i otići da mene operiraju da to dokažem. Neka mi netko dokaže suprotno", kazao je dr. Korolija Marinić.

Dr. Poljak: Krizno stanje proglašava uprava bolnice, a ne mediji. Kod nas nema nikakve krize

"Ja sam godinama operirao u tim salama, redovito idem na sistematski pregled i da, kucnem o drvo, nikakvih problema sa zdravljem nisam imao, a ni moje kolege. Krizno stanje u bolnici ne proglašavaju mediji, već uprava. Mi nemamo nikakvu krizu. Naši pacijenti su sigurni, a sale rade", prisnažio je dr. Poljak. Smatra da pobuna anesteziologa nije rezultat narušenih međuljudskih odnosa u bolnici.

 

 

Pročitajte više