Pomračenje Sunčanog Hvara: Vetom na veto

HRVATSKI fond za privatizaciju, odgovorio je vetom, na veto gradonačelnika Hvara Pjerina Bebića na odluku kojom bi Grad odobrio Hrvatskom fondu za privatizaciju otkup tvrtke kćeri koju će osnovati Sunčani Hvar. Naime, HFP je kod Trgovačkog suda uložio veto kojim bi se zabranilo raspolaganje nekretninama, pa je danas na Hvaru "goruće pitanje" - čiji je veto zapravo jači.

> Privatizacija Sunčanog Hvara bila je prava drumska pljačka

Budući da je šef HFP-a Vedran Duvnjak danas nedostupan, nismo uspjeli od glasnogovornice HFP-a Mihaele Felker kao ni od savjetnika ministra i glasnogovornika Damira Polančeca Tomislava Mazala, dobiti i službenu potvrdu kako je HFP nakon Bebića uložio svoj veto.

U svojoj povijesti HFP je često znao "povući" pravo veta na raspolaganje nekretninama. Zapravo riječ je o prijedlogu koji se podnosi Trgovačkom sudu, a koji obično nakon tog prijedloga HFP-a izdaje privremenu mjeru zabrane raspolaganja nekretninama, što je vjerojatno i ovdje bio slučaj.

Podsjetimo kako je Gradsko vijeće Hvara prije dva dana raspravljalo o prijedlogu ministra Polančeca, kojega je prije gotovo tjedan dana predstavio kao spasonosno rješenje za hotelijerski kompleks Sunčani Hvar te je usvojilo ideju. Usprkos tome gradonačelnik Bebić odlučio je staviti veto na odluku kojom bi Grad odobrio Hrvatskom fondu za privatizaciju otkup tvrtke kćeri koju će osnovati Sunčani Hvar, nakon čega bi se ta tvrtka trebala prebaciti u vlasništvo grada Hvara kako bi se riješili svi imovinsko-pravni poslovi.

Referendumsko pitanje

Bebić je u svom vetu zatražio da se iz Sporazuma izdvoji rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Crkvom i da konačnu odluku o Sunčanom Hvaru donesu građani na referendumu.

Recimo na kraju i to kako je prijedlog spašavanja Sunčanog Hvara od stečaja Polančec predstavio na zatvorenom sastanku čelnika te hotelijerske tvrtke, ORCO grupe i predstavnika Grada Hvara, a još se očekuje odgovor ORCO-a koji sutra održava svoju Skupštinu društva.

Prema rješenju ministra, atraktivno turističko naselje Sirena te još nekoliko drugih nekretnina ostalo bi u gradskom vlasništvu dok bi se prodajom dionica iz HFP-a našla sredstva za podmirenje financijskih obveza. No, ono što je najbitnije Orco bi praktički postao većinski vlasnik hotela sa 75 posto + 1 dionica čime se eliminira javno privatno partnerstvo koje očito nikad nije niti zaživjelo, a što je najveća zamjerka građana Hvara koji traže referendum o tom pitanju.

I.Ć.
Foto: seebiz.eu/Index
 

Pročitajte više