Ponovno se otvara volgogradski "most koji pleše"

MOST u ruskom gradu Volgogradu, čiji su "ples" na olujnom vjetru protekloga tjedna zabilježili gotovo svi mediji u svijetu, nije ozbiljnije oštećen i uskoro će biti ponovno otvoren za promet, potvrdio je volgogradski gradonačelnik Anatolij Brovko.


Amplituda vibracija mosta pod udarima vjetra dosegla je gotovo jedan metar, bacajući u zrak automobile koji su se na njemu zatekli, no unatoč tome konstrukcija mosta nije pretrpjela veća oštećenja.


Most je nakon toga događaja bio zatvoren, a građevinski inspektori koji su pregledali konstrukciju i obavili testiranja pod intenzivnim opterećenjem potvrdili su da je posve ispravan i da može podnijeti svakodnevni promet. Pritom je konstatirano da je neobično kretanje mosta zapravo samo dokazalo koliko je njegova konstrukcija „aerodinamična, stabilna i pouzdana“.

Most će biti otvoren u četvrtak ujutro, a gradske su vlasti najavile da će na konstrukciju instalirati dodatnu opremu uz čiju pomoć će se svakodnevno nadzirati stanje na mostu, te će se promet odmah obustaviti ako se ponove uvjeti slični prošlotjednima. Preporučena je i instalacija dodatnih štitnika protiv vjetra koja bi trebala ojačati aerodinamiku mosta.

Pročitajte više