Ponovo pokrenuta Grupacija proizvodnje i prerade voća, povrća i cvijeća

ZA PREDSJEDNIKA ponovno pokrenute Grupacije proizvodnje i prerade voća, povrća i cvijeća HGK na sjednici je izabran Tihomir Peraić, direktor Fragarije d.o.o., a za dopredsjednike Zdravko Matotan iz Podravke d.d. te Stanko Čosić iz Konzuma Agrokora d.d. Za poslovnog tajnika Grupacije izabran je Igor Barbarić iz HGK.

Uz Izvršni odbor potvrđeni su i članovi četiriju odbora Grupacije: Odbora za proizvodnju voća i povrća, Odbora za preradu voća i povrća, Odbora za proizvodnju cvijeća te Odbora za proizvodnju sadnog materijala, navodi se u priopćenju HGK. 

Članove Grupacije direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković obavijestila je o dosadašnjim aktivnostima te pregovorima za pristup Hrvatske u EU u području poljoprivrede i prehrambene industrije kao i o pretpristupnom programu (SAPARD) koji se, među ostalim, odnosi i na voće i povrće. Istaknula je nastojanja za udruživanje u Europsko udruženje prehrambene industrije, u kojem će hrvatski predstavnici do punog članstva imati status promatrača.

Do sada su u europska udruženja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji učlanjeni pivari te predstavnici ribolova i akvakulture, a razmišlja se  o učlanjivanju Grupacije proizvodnje i prerade voća, povrća i cvijeća u Europsku udrugu.

Najavljeno je da će grupacija rad proširiti i na proizvođačke udruge koje će u budućnosti primati sredstva iz EU, a bilo je riječi i o standardima za povrće koji su već napravljeni te je pokrenuta i izrada standarda za određeni broj voćnih vrsta.

Članovi Grupacije u planu aktivnosti istaknuli su pitanje bilance proizvodnje te osobito potrebu veće kontrole kvalitete robe koja se uvozi u Hrvatsku jer se domaći proizvodi mnogo više kontroliraju od uvoznih.


 

Pročitajte više