Poplavio rudnik zlata u Zimbabveu, najmanje 22 mrtve osobe

Screenshot: CGTN

SPASIOCI su ove subote izvukli najmanje 22 mrtva tijela kopača zlata te osam preživjelih iz rudnika zapadno od Hararea u Zimbabveu koji je ovog utorka poplavljen, javlja Reuters.

Oko 70 rudara u poplavljenim rovovima rudnika zlata

Pretpostavlja se da su poplave zatekle oko 70 rudara u Battlefieldsu koji se nalazi 175 kilometara od glavnog grada Harare, a vlasti su nesreću proglasile katastrofom. Rovovi rudnika zlata poplavljeni su vodom iz brane koja je popustila.

Henrietta Rushwaya, izvršna direktorica Saveza rudara Zimbabvea, izjavila je kako su identificirana najmanje 22 tijela pronađena u tunelima i rudarskom oknu.

Jedan svjedok za Reuters je izjavio kako je vidio najmanje šest tijela omotanih u bijelo – plave vreće koje su odvezene u šator na identifikaciju.

Do sada spašeno osam rudara

Vlasti su objavile kako je dosad spašeno osam rudara te se pretpostavlja da će ih još spasiti. Preživjeli rudari, prekriveni blatom, odvedeni su prije nego što su novinari mogli razgovarati s njima. 

Obitelji rudara nemaju vijesti o svojim voljenima

Zabrinuti članovi obitelji nestalih rudara kampiraju na mjestu nesreće dok čekaju vijesti o svojim voljenima, a neki od njih novinarima su se požalili zbog manjka informacija od strane vlasti.

“Moj sin je unutra. Nisam ga vidjela kad su druge iznosili van. Nitko nam ništa ne govori, kako ćemo saznati što se događa?” požalila se 56-godišnja Sekai Maziwisa,.

Ovo područje bogato je zlatom te tuneli i tunelski okovi, gdje rudari kopaju, lako poplave tijekom kišne sezone kad je tlo mekano.

Pročitajte više