Porezna je tijekom Marićevog mandata Culejevoj ženi oprostila dug od 135 tisuća kuna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MINISTARSTVO financija u ožujku 2017. oprostilo je ukupno 135.029 kuna poreznog duga Mitri Culej, supruzi saborskog zastupnika Steve Culeja, piše u tiskanom izdanju Nacionala

Na čelu Ministarstva je, kao i sada, bio Zdravko Marić koji je trenutno nositelj HDZ-ove liste u 5. izbornoj jedinici, a Culej se nalazi na 14. mjestu iste liste (iako je umjesto HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima podržao Škoru). 

"Supruga duga nema"

Nacional je dobio uvid u dokumente Područnog ureda Porezne uprave u Vukovaru iz kojih je jasno kako je veliki dio poreznog dugovanja koje je Culejeva žena imala prema državi 20. ožujka 2017. otišao u zastaru - dakle, nije na vrijeme naplaćen. 

Za naplatu dugovanja Porezna uprava ima šest godina, a nakon proteka tog roka nastupa zastara. Utvrđeni dug obrta Culejeve žene koji je ugašen 2012. iznosio je 190.988 kuna. Od toga je 176 tisuća bilo neplaćenih doprinosa.

Culejeva žena je u siječnju 2017. pisala Poreznoj upravi i tražila da i formalno utvrdi zastaru dugovanja. Za svega 60 dana, iako se uobičajeno čeka i do šest mjeseci, Porezna uprava donosi rješenje kojim utvrđuje da je doista dugovanje za period od 2007. do 2010. palo u zastaru. Prema dokumentima koje je objavio Nacional, radi se o 135.029 kuna.

Iako je ona tražila da joj se oprosti i dug, koji je nastao od 1. siječnja 2011. do 31. siječnja 2012., Porezna uprava tada donosi rješenje prema kojem taj dug nije nenaplativ, odnosno nije pao u zastaru. Što se s njim u međuvremenu dogodilo, Nacionalu ni Porezna uprava ni sam Stevo Culej nisu željeli odgovoriti. 

"Supruga duga nema. Za sve ostalo idi u Poreznu ili di ti volja", poručio je Culej novinaru Nacionala kada ga je pitao za dug obrta koji je vodila njegova supruga.

Nejasni postupci Porezne uprave

Nacional piše i kako je iz dokumenata koje su dobili na uvid vidljivo kako se tu nije radilo o pogrešnom vođenju obveznika plaćanja doprinosa radnika u periodu od šest mjeseci te da je vidljivo kako je dug nastao u razdoblju od 2007. do kraja 2010. godine. Riječ je o ukupnom iznosu nešto većem od 135.000 kuna, dok je iz rješenja Porezne uprave također vidljivo da za 47.093.12 kuna u vremenu kad je rješenje pisano još uvijek nije nastupila zastara te da je taj iznos Mitra Culej još uvijek dugovala državi.

Ne zna se zašto je Culej tvrdio da je dug nastao u periodu od 6 mjeseci, a ne zna se ni zašto Porezna uprava dugovanje nije naplatila prije nego što je nastupila zastala. Također, ne zna se ni zašto Porezna uprava nije blokirala račun obrta Mitre Culej prije no što je isti ugašen. 

Pročitajte više