Porezna ratnim brodom skuplja harač po otocima - prema Todoriću nisu bili ratoborni

Foto: Čitatelj Indexa/Pixsell/Krunoslav Petrić

POREZNA uprava jedan je od najtrulijih dijelova državne administracije. Svojim predanim radom dali su veliki doprinos ekonomskom propadanju Hrvatske, koja će za koju godinu vrlo vjerojatno postati najsiromašnija članica EU.

Porezna uprava je za progon onih koji pokušavaju nešto raditi, kako smo jučer vidjeli, angažirala čak i ratne brodove. Ratni brod s poreznicima viđen je u mjestu Sali na Dugom otoku, mjestu s nekoliko stotina stanovnika i time je Porezna slikovito pokazala svoj način rada - gazi male, a okreći glavu od kriminala velikih.

>> Porezni inspektori u inspekciju na otoke idu vojnim brodovima

Proganjaju male, Todorića nisu smjeli ni taknuti

Sjećamo se scena s tržnica, nakon što je prije nekoliko godina uvedena "fiskalizacija". Osim toga, sjećamo se i akcija jakih snaga Carine, koja je nakon ulaska u EU izgubila dio posla, pa se prebacila na progon penzionera koji uz cestu "nelegalno" prodaju sir i med. No, takav mobing Porezne ne doživljavaju samo razni prodavači, nego i male i srednje tvrtke, koje su temelj ekonomije.

Isti ti poreznici koji sada ratnim brodovima obilaze otoke, nisu baš ratoborni kada su u pitanju veliki porezni obveznici, što nam je odlično pokazao slučaj Agrokor, kojeg nisu smjeli ni taknuti, a situacija se toliko zakomplicirala da ni do danas nisu objavljena izvješća te kompanije za prošlu godinu.


>> HOĆE LI NETKO IZ POREZNE U ZATVOR? Proganjaju slastičare, a od kriminala u Agrokoru okreću glavu

Dok su proganjali prodavače na placu, penzionere i slične potencijalne utajivače poreza, nitko se nije sjetio pročešljati Agrokorove poslovne knjige i pogledati što se tamo događa -ima li možda kakvih "nepravilnosti", mulja li se u poslovnim knjigama, jer takve stvari, naravno, utječu na iznos obveza prema državi.

Službenici Ministarstva financija nisu se osjećali pozvanima ni provjeriti što se događa sa sada već legendarnim Todorićevim rokovima plaćanja, koji samo u iznimnim slučajevima mogu biti rastegnuti na godinu dana, no državna administracija očito je tretirala najveći trgovački lanac kao "iznimni slučaj".

Administracija uništava ekonomiju

Ovakvo ponašanje državne administracije, koja jednima pogoduje a druge gazi, osim što je nepravedno, ima i ogromne negativne efekte na ekonomiju i cijelo društvo.

>Ekonomija nije Todorić, nego 100 tisuća malih firmi, a one rade sve bolje

Mali i srednji poduzetnici zapravo su temelj ekonomije, zapošljavaju najveći broj ljudi, rastu, izvoze, i svaka pametna država im nastoji na sve moguće načine olakšati posao - ukloniti bespotrebne barijere, imati pozitivan odnos prema njima, jer od njihovog razvoja u konačnici korist imaju svi - i vlasnici, i radnici i država.

No hrvatska administracija to ne razumije, a rezultati njihovog rada su vidljivi - prestigle su nas nekada siromašne zemlje poput Češke i Slovačke, a pri dnu ljestvice u EU guramo se s Rumunjskom i Bugarskom, kojima ćemo također uskoro gledati u leđa.

Pročitajte više