PORTOROŽ: POČELA MINISTARSKA KONFERENCIJA SREDNJOEUROPSKE INICIJATIVE (SEI)

U Portorožu je u utorak ujutro počeo ministarski sastanak Srednjoeuropske inicijative (SEI) u kojoj sudjeluje 17 država srednje i jugoistočne Europe.

Slovenija, koja je u protekloj godini predsjedavala inicijativom najavila je kao glavne teme ministarskog sastanka prilike u regiji zapadnog Balkana, pitanja gospodarske suradnje, ekonomske stabilnosti, strukturnih reformi i procesa širenja Europske unije, te uključenje država u regiji u NATO savez.

U članstvu SEI-a su Albanija, Austrija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, SCG, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Ulaskom Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske u EU 1. svibnja sedam je članica SEI-a i u članstvu EU.

Popodne započinje sastanak ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative u kojoj, uz Hrvatsku, sudjeluju Italija, Slovenija, BiH, Srbija i Crna Gora te Grčka. Predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom Slovenija će u Portorožu prepustiti Srbiji i Crnoj Gori, koja će predstaviti svoj program djelovanja u idućem jednogodišnjem razdoblju. Jadransko-jonska inicijativa osnovana je prije četiri godine u Anconi, a zemlje koje sudjeluju u njoj sastajale su se na raznim ministarskim razinama i razinama predsjednika vlada. Inicijativa se bavi pitanjima gospodarske suradnje, ekološke zaštite, ilegalnih migracija i drugim pitanjima, a okuplja države uz obale Jadranskog i Jonskog mora. Slovenija je u svojoj godini predsjedanja ovom inicijativom bila aktivna na području izrade studije o upravljanju morskom obalom te se očekuje da će prezentirati njene rezultate. Osim toga, Slovenija predlaže da se između Hrvatske, Slovenije i Italije što prije potpiše takozvani subregionalni plan spašavanja u slučaju ekoloških katastrofa na Jadranu, a koji je sama izradila.

Sastanak će završiti kasno popodne donošenjem završne izjave i konferencijom za novinare, a najavljeno je i više bilateralnih sastanaka. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će na zasjedanju ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative potaknuti što skorije zaključivanje tzv. subregionalnog sporazuma između Italije, Slovenije i Hrvatske o zajedničkom djelovanju na moru u slučaju ekoloških katastrofa povezanih s onečišćenjem. Na oba sastanka sudjeluje hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Za sada nije poznato hoće li se domaćin susreta, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel sastati sa svojim hrvatskim kolegom Žužulom oko pitanja koje je eksponirano u međusobnim odnosima, a to je ekološko-ribolovna zona na Jadranu.



(Hina) xfl ybr

Pročitajte više