Poruka saborskog Odbora u povodu Svjetskog dana zdravlja

U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, koji se ove godine obilježava pod motom "Svaka majka i djete su važni", saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo pozvao je danas sve građane i ustanove koji se bave promicanjem i zaštitom zdravlja majki i djece, da se pridruže aktivnostima usmjerenim prema očuvanju života i unaprjeđenju njihova zdravlja.

Zdravlje majke i djece istinsko je bogatstvo i zalog razvoja i napretka cijelog društva. Mnogo majki i djece u svijetu umire ili pati od posljedica nepravilne prehrane ili neodgovarajuće zdravstvene zaštite, upozorava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Odbora Marko Turić.

Svake godine više od pola milijuna majki umire tijekom trudnoće i pri porodu, a u isto vrijeme 11 milijuna djece ispod pet godina starosti umire od bolesti ili poremećaja koji bi se mogli spriječiti ili uspješnije liječiti.

Hrvatska posljednjih 20 godina bilježi smanjenje prirodnog priraštaja, pa uz perinatalnu smrtnost koja iznosi preko 6,3 promila, traži žurno osmišljavanje smjernica za smanjenje perinatalne smrtnosti i demografske katastrofe s kojom se susreće, naglašava se u priopćenju.

Stoga treba raditi na boljoj edukaciji žena u reproduktivnoj dobi i unapređivati njihovo zdravlje, uz daljnje obrazovanje i usavršavanje liječnika, te raditi na boljoj razmjeni stručnih informacija.

Da bismo ostvarili zadani cilj i doprinijeli borbi protiv depopulacije Hrvatske, treba pozornost javnosti usmjeriti prema očuvanju života i unapređenju zdravlja majke i djece, uz odgovarajuću zakonodavnu, stručnu i znanstvenu podršku, ističe saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više