POSJET VELEPOSLANIKA OESS-A SEMNEBYJA BJELOVARU

Voditelj misije OESSa u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby, nakon današnjeg sastanka s bjelovarskobilogorskim županom Damirom Bajsom, izjavio je kako je uvjeren da će pristup Hrvatske EUu pozitivno mijenjati stanovništvo bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost i političko opredijeljenje.

Župan Bajs rekao je da je Bjelovarsko-bilogorska županija pretrpjela ratne štete od milijardu eura i dodao kako nakon ratnih zbivanja nije bilo incidenata, te da proces povratka izbjeglica teče nesmetano. Napomenuo je kako im je sada cilj postizanje konkurentnosti za pristup fondovima EU-a.

Semneby je razgovarao i s predsjednikom Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimirom Gredeljom o reformi hrvatskog pravosuđa kako bi se ono približilo europskom. Bilo je riječi i o jučerašnjim preporukama OESS-a da se uspostavi učinkovitije hrvatsko pravosuđe, posebice u suđenjima zbog ljudskih prava te da se skrati trajanje postupaka. Semneby je rekao da se složio oko prioriteta koje ističe UHS u reformi hrvatskog sudstva.

Današnji susret Gredelj je ocijenio kao početak tješnje suradnje UHS-a s OESS-om te je napomenuo kako će u reformi sudstva do ulaska Hrvatske u EU velik dio posla morati odraditi pravnici. Dodao je kako reforma mora biti sveobuhvatna, posebice kada je riječ o funkcioniranju Ustavnog i Vrhovnog suda.

Gredelj je rekao da se UHS slaže s preporukama Misije OESS-a u RH da bi sudstvo moralo biti učinkovitije i s primjedbama zbog velikog broja neriješenih predmeta, ali je i primijetio da, iako se u javnosti često govori kako Hrvatska ima velik broj sudaca, naši suci imaju preširoku nadležnost pa se događa da moraju rješavati predmete koje njihovi kolege u Europi ne moraju. Stoga je Gredelj kao jedan od prioriteta izdvojio određivanje točne nadležnosti sudaca.

Gredelj i Semneby o svom sastanku izvijestili su novinare ispred zgrade suda jer službenici novinarima nisu dopustili ulaz u Županijski sud u Bjelovaru gdje je Gredelj razgovarao sa Semnebyjem, rekavši da je to uputa predsjednika Suda Mladena Piškorca.

Gredelj je ocijenio kako nitko ne može zabraniti novinarima ulazak u sud, osim za pojedine rasprave za koje treba posebna dozvola, rekavši kako taj potez predsjednika Suda Piškorca "graniči s elementarnom pristojnošću te da nakon toga takav čovjek ne bi trebao biti predsjednik suda".

Predsjednik Suda Piškorec, koji se također sastao sa Semnebyjem, objasnio je da nije dopustio ulazak novinarima jer nije poštivan protokol posjeta koji je dogovoren s Misijom OESS-a, a napomenuo je da niti jedna udruga, pa ni UHS, ne može koristiti službene prostorije suda za svoje potrebe, ali da svatko u svom uredu suda, pa tako i Gredelj, može primiti koga želi, što je i omogućeno.

Veleposlanik Semneby susreo se i s gradonačelnicom Bjelovara Đurđom Adlešić koja je istaknula domete grada u ostvarivanju manjinskih prava, posebice kada je riječ o Česima i Romima, te je dodala da na području Bjelovara nije bilo problema s povratkom izbjeglica.

(Hina) skap ydd

Pročitajte više