Poslanica patrijarha Pavla pravoslavnim vjernicima

POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle uputio je tradicionalnu božićnu poslanicu u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.

U poslanici "Mir Božji - Hristos se rodi!", osvrnuvši se na današnje prilike u svijetu, patrijarh upozorava da se samo čovjek okamenjena srca ne užasava svih nevolja, patnja i stradanja koji ga okružuju te kako je mir čovjeku potrebniji od kruha.

"Dok se u svijetu proklamira sloboda, našoj braći na Kosovu i Metohiji oduzima se čak i pravo na život, našoj braći na raspetom Kosovu i Metohiji razoreni su domovi, spaljena ognjišta, porušeni vjekovni hramovi - oni nemaju pravo živjeti", ističe poglavar SPC-a.

Pozvao je braću u Makedoniji, koji su u raskolu, da se "okrenu novorođenu bogomladencu, da se u zajednici radujemo", a u Crnoj Gori da se u međusobnoj ljubavi okupe oko kolijevke novorođena Krista jer su "bez obzira na razlike u plemenskom i nacionalnom izjašnjavanju braća i po Bogu i po zajedničkim predcima".

Patrijarh im poručuje da ih ne spašavaju ni nacije ni partije, nego crkva Božja čiju uzvišenu službu mira i spasa "vrši mitropolija crnogorsko-primorska i ostale svetosavske eparhije u Crnoj Gori".

Duhovnoj djeci u inozemstvu, ali i u domovini koja žive u mješovitim sredinama patrijarh poručuje da prema svima pokažu ne samo razumijevanje nego i ljubav.

Pozvao je na ljubav i mudrost i najodgovornije ljude u državi i sve one koji utječu na očuvanje vrijednosti u stvaranju zakona na kojima se temelji država. "Živimo u kršćanskoj zemlji i ne tražimo carska prava, već tražimo da se istina ne proglašava za laž niti laž za istinu, nemoral za moral", napominje u poslanici patrijarh.

Na kraju poslanice poželio je vjernicima da u novoj godini bude više mira, ljubavi, sloge i Božjeg blagoslova.

Patrijarhova poslanica čitat se u srpskim pravoslavnim crkvama na središnjim božićnim liturgijama.

Pročitajte više