Posljedice američkog povlačenja iz Saudijske Arabije

POVLAČENJE američkih snaga iz Saudijske Arabije imat će goleme političke implikacije, kako na odnose Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, tako i na cijelu regiju, smatraju analitičari.

Američki vojnici u Saudijsku su Arabiju stigli sa Zaljevskim ratom 1991., kada su s njezina teritorija kretali u oslobađanje Kuvajta. Nakon završetka Zaljevskog rata, u saudijskoj su pustinji uspostavili zračnu bazu iz koje su nadzirali zonu zabrane letenja nad južnim Irakom.

S drugim ratom protiv Iraka broj američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji udvostručio se na 10.000, no Rijad nije dopustio da se Irak napada s njegova teritorija.

Američka vojna nazočnost u blizini najsvetijih mjesta islama bila je trn u oku mnogima, osobito Osami bin Ladenu i njegovoj al-Qaidi.

Povlačenje, o kojem se govorilo još prije početka rata u Iraku, moglo bi imati goleme posljedice po dugogodišnje američko-saudijske odnose, koje obilježava fini splet naftnih i obrambenih interesa.

Londonski obrambeni analitičar Paul Beaver ističe da se američka ovisnost o Saudijskoj Arabiji time smanjuje, dok se istodobno otvara mogućnost da Irak postane omiljena američka baza u regiji.

"Američko-saudijski odnosi radikalno su se promijenili. Saudijska važnost zbog nafte smanjila se pristupom iračkoj nafti", ocjenjuje i Tim Garden, sigurnosni analitičar britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

On smatra da potez ima političke prednosti za obje strane. "Sjedinjene Države dobit će veću slobodu djelovanja, Saudijci će biti zadovoljniji i nitko neće morati govoriti da je to bio ključni zahtjev Osame bin Ladena", rekao je.

Mnogi analitičari smatraju da je Saudijska Arabija "degradirana" te da više nije najvažniji američki saveznik u regiji, iako Saudijci Amerikance i dalje smatraju svojim zaštitnikom.

Jedan britanski diplomat u regiji smatra da bi se američko vojno povlačenje moglo povoljno odraziti na poslove jer će saudijski vlastodršci biti manje izloženi unutarnjim kritikama.

Istaknuti islamski intelektualac Mohsen Away kazao je da će odlazak Amerikanaca ići na ruku onima u kraljevskoj obitelji koji u zemlji pokušavaju provesti reforme.

"Kraljevskoj će obitelji u očima nacije značajno porasti ugled. Povjerenje će brzo skočiti i zbog toga ću biti vrlo sretan jer vjerujem da je bolje surađivati s kraljevskom obitelji nego s bilo kojom drugom alternativom", rekao je.

Saudijski politički analitičar Jamal Khashoggi smatra da je Osama bin Laden američkim povlačenjem ostao bez glavnog propagandnog aduta. "Bilo je pogrešno tvrditi da američke snage okupiraju kraljevstvo. Ni on ni itko drugi to više neće moći tvrditi", rekao je.

Obrambeni analitičar Francois Gere upozorava pak da se američko povlačenje ne može tumačiti bin Ladenova kao pobjeda.

"Sjedinjene Države upravo provode opsežno prerazmještanje svojih snaga na Bliskom istoku i u Zaljevu", rekao je.

On smatra da Saudijsku Arabiju čeka složena reorganizacija vodstva.

"Postoji manja potreba za saudijskim teritorijem i naftom, no ne bi trebalo pretjerivati. Mislim da je poruka mi Amerikanci sada ćemo se malo povući iz Saudijske Arabije i dopustiti ljudima da sami riješe domaće probleme", rekao je Gere.

Obični Saudijci pozdravili su američko povlačenje, no i dalje traže promjenu američke politike prema Izraelu.

"Nadam se da će SAD sada prestati igrati ulogu globalnog policajca i da više neće imati dvostruka mjerila", rekao je poslovni čovjek iz Rijada Majed Abdel-Hadi Ahmed.

Pročitajte više