Posljedni pozdrav Juliju Kniferu u Beogradu

BEOGRADSKI umjetnici, štovatelji djela velikog hrvatskog likovnog umjetnika Julija Knifera, koji je prije mjesec dana umro u Parizu, okupili su se u nedjelju točno u podne ispred restorana "Ruski car", koji se desetljećima zvao "Zagreb", da mu minutom šutnje odaju posljednju počast.

Za mjesto odavanja počasti odabran je namjerno bivši restoran "Zagreb" ispred kojega su se nekada okupljale poznate ličnosti u samom središtu Beograda. Ovu nedjelju Kniferu su počast odali režiseri, slikari, glazbenici, te predstavnici državnih institucija poput Dušana Makavejeva, Slobodna Šijana, Olge Jevrić, Zorana Popovića, Srđana Bajića, Miće Vučkovića, zamjenice srbijanskog ministra kulture Aleksandre Vičević i drugi.

Skup je simbolično nazvan "Meandar." Meandri su obilježili Kniferov životni i umjetnički opus. Neki od nazočnih nosili su originale sa tim motivom kao porukom.

Knifer je rođen 1924. godine u Osijeku, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivač je i član grupe Gorgona (1959.), a bio je blizak i pokretu Novih tendencija početkom 60-ih godina.

Tijekom školovanja Knifer je pokazivao sklonost likovnom minimalizmu, što pokazuje njihov ciklus Crteži i serija autoportreta s kraja 50-ih godina. U svojim se počecima, kako se navodi u Enciklopediji hrvatske umjetnosti, Knifer nadovezuje na tradiciju kubizma i purizma.

Potom 60-ih godina stvara meandarsku formu, posve reducirane likovne ekspresije. Iz likovnog minimalizma meandra koji je sveden na jednoličan ritam, kontinuirane forme te odnos crnog i bijelog, Julije Knifer je stvorio jedinstveni opus slika i crteža.

Od 1976. pretežno slika u Tuebingenu, a 1987. odlazi u Francusku. Julije Knifer samostalno je izlagao u Zagrebu, Berlinu, Ženevi, M?nchenu, Frankfurtu, Duesseldorfu, Tuebingenu, Kopru, Osijeku, Dijonu, Grazu, a djela mu se nalaze u uglednim domaćim i inozemnim galerijama. Sudjelovao je dva puta na izložbi u St. Paulu 1979. i 1981., te dva puta na Biennalu u Veneciji, 1976. i 2001. godine.

Pročitajte više