"Posljednja generacija" diže prometne blokade po Berlinu

Foto: EPA

Pripadnici ekološkog pokreta "Posljednja generacija" danas su blokadama brojnih prometnica u Berlinu nastavili svoj najavljeni "akcijski" tjedan u njemačkoj metropoli s prosvjedima kojima žele potaknuti mjere vlade protiv klimatskih promjena i što žurniju zabranu fosilnih goriva.

"Blokade prometnica su provedene na 12 lokacija u gradu, a neke od akcija je policija uspjela spriječiti pravovremenom reakcijom. Privedeno je i nekoliko aktivista zbog pružanja otpora policajcima", poručila je policija u Berlinu preko društvenih mreža.

Policija upala u stan jednog aktivista

Javni servis RBB javlja da je u stanu jednog aktivista "Posljednje generacije" u Berlinu izvršen pretres. I drugog dana intenzivnih blokada u akciji je oko 500 policajaca. "Posljednja generacija" je najavila da će nastaviti s intenzivnim blokadama diljem Berlina.

Policija poziva vozače da ne uzimaju pravdu u svoje ruke i da ne napadaju aktiviste jer će snositi kaznene posljedice. U ponedjeljak je došlo do fizičkih napada na ekološke aktiviste, a pritom je jedan vozač primijenio i papar-sprej.

Policija je priopćila da će neka križanja ostati dulje zatvorena zbog popravka štete koja je nastala nakon uklanjanja aktivista zalijepljenih za asfalt. Kako se navodi u priopćenju, aktivisti u posljednje vrijeme koriste novu mješavinu ljepila koja sadrži pijesak i kvarc te se teže odvaja od asfalta.

Poprskali zaštitni znak Berlina

U nedjelju su pripadnici "Posljednje generacije" bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina. U utorak je gradska vlada priopćila kako će čišćenje trajati do četvrtka i stajati 35.000 eura.

"Posljednja generacija" svojim prosvjedima njemačku vladu želi prisiliti na ubrzanje implementacije mjera koje bi usporile klimatske promjene i traži potpuno odustajanje od fosilnih goriva već 2030. umjesto vladinih planova u kojima se kao cilj navodi 2045. godina.

Pročitajte više