Posljednji pokušaj Francuske da zaustavi masakr u Alepu: "Moramo pronaći način"

Foto: FAH

HITAN sastanak Vijeća sigurnosti o stanju u istočnom Alepu koji je zatražila Francuska održat će se danas ili u srijedu u New Yorku, kazali su diplomati.


Francuska je danas pozvala na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog situacije u Alepu, te je objavila da će zahtijevati donošenje rezolucije o kažnjavanju upotrebe kemijskog oružja u Siriji.

Upitan o toj inicijativi, francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre pojasnio je novinarima da Pariz zajedno sa senegalskim predsjedništvom Vijeća pokušava organizirati sastanak "danas ili sutra".

Dosadašnji sastanci nisu uspjeli zaustaviti nasilje u Siriji

Francuski zahtjev podupire i Velika Britanija, kazao je britanski veleposlanik Matthew Rycroft.

Delattre i Rycroft istaknuli su kako se nadaju da će uspjeti dogovoriti sastanak kasnije u utorak ili u srijedu, te rekli da žele da posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan De Mistura, šef humanitarne agencije UN-a Stephen O'Brien i UNICEF podnesu izvještaj pred 15 država članica Vijeća.

U govoru u Minsku uoči razgovora o ukrajinskoj krizi francuski je ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault istaknuo kako snage sirijske vlade i njezini saveznici neće riješiti sirijski konflikt tako da izvedu jedan od "najvećih masakra nad civilnim stanovništvom od Drugog svjetskog rata".


"Na sastanku Vijeća sigurnosti bi se morao pronaći način nošenja s humanitarnom krizom i vidjeti kako možemo tamo poslati pomoć. Moramo pronaći način", naglasio je Ayrault za Reuters.

Prijašnji sastanci te vrste nisu uspjeli zaustaviti nasilje u Siriji.

Crveni križ: U proteklih 48 sati pobjeglo oko 20 tisuća civila

Sirijska vojska i njezini saveznici priopćili su kako su u ponedjeljak osvojili velike dijelove istočnog Alepa.

Delattre je istaknuo kako je po podacima UN-a iz istočnog Alepa već pobjeglo 16 tisuća civila, prenosi AFP, dok je Međunarodni odbor Crvenog križa u utorak objavio da ih je u proteklih 48 sati pobjeglo oko 20 tisuća.

Crveni križ je priopćio da se civilima mora omogućiti siguran prolaz iz istočnog sektora, te da je spreman organizirati evakuaciju bolesnih i ozlijeđenih.

Više od 40 tisuća ljudi izbjeglo je između srpnja i sredine studenog iz područja borbi u zapadni dio Alepa, dodao je Crveni križ, čime je broj izbjeglih iz Alepa, narastao na 60 tisuća u posljednjih pet mjeseci.

Pročitajte više