Nekad su bili bitni, od danas su politički mrtvi: Pogledajte tko su gubitnici

SASVIM je jasno, već na prvi pogled, da se odnos snaga u Hrvatskom saboru drastično promijenio. Ne odnosi se to samo na drastično zaokret ulijevo o kojem svi pričaju; u saborskim klupama više nećemo gledati neka dobro poznata lica.

HSLS je najveći luzer

Najveći luzer svakako je HSLS, koji je pucao vrlo visoko, a uopće nije uspio ući u Sabor. Još jedan je to poraz za Dražena Budišu, koji je ovoga puta definitivno poslan u političku mirovinu. U ropotarnici bi mu se mogao promijeniti i njegov drastično mlađi kolega Darinko Kosor, s obzirom da će HSLS teško dočekati iduće izbore.

Na ovom mjestu treba se prisjetiti i dvoje HSLS-ovih otpadnika koje također više nećemo gledati u političkoj areni. Izbori 2011. okončali su karijeru Đurđe Adlešič, jednog od najdugovječnijih hrvatskih političkih parazita, kao i Ivana Čehoka, koji se ionako nema vremena baviti politikom dok je do grla umočen u korupcijske afere.

Smrt pravaštva i debakl seljaštva

Izbori za parlament 2011. godine de facto su označili i smrt pravaštva u Hrvatskoj. HSP više nije parlamentarna stranka, što znači definitivni oproštaj od Ante Đapića, a ni Danijel Srb se vjerojatno više nikad neće vratiti na političku pozornicu. "Čast" pravaštva u Saboru zastupat će tek Ruža Tomašić kao predstavnica koalicije HSP-a dr. Ante Starčević i HČSP-a.

Dočekali smo i očekivani poraz HSS-a, koji je spao na samo jedan mandat - onaj Josipa Fričića. U politički zapečak su zahvaljujući propasti "seljaka" upali njihovi prvaci Božidar Pankretić i Damir Bajs, koji su igrali važne uloge u vladi Jadranke Kosor, kao i Stipe Gabrić Jambo, koji se ipak može tješiti dominacijom na lokalnoj razini. U ovaj pregled "faca" koje su ispale iz Sabora nećemo uvrstiti Marijanu Petir, jer smo za nju pronašli prikladnije mjesto.

Milane, zbogom zauvijek

Zatim je tu i Milan Bandić, koji se kockao s političkom karijerom na predsjedničkim izborima i izgubio od Ive Josipovića. Nakon što je izbačen iz SDP-a, nekad nedodirljivom vladaru Zagreba sve je krenulo nizbrdo. Bandić, doduše, nije ni do sada bio član parlamenta ali na ovu listu političkih mrtvaca ipak ga moramo uvrstiti zbog minulog rada i velikih ambicija koje će zauvijek ostati neostvarene.

S političkom karijerom može se pozdraviti i Ljubo Jurčić, bivši SDP-ovac koji je koketirao i s HDZ-om da bi na kraju na izbore izašao s koalicijom kojoj nitko ne može zapamtiti ime, a koju Google prepoznaje kao "koaliciju BUZ - PGS- HRS". Za Jurčića, međutim, nema straha: čak i ako se nikad više ne vrati u politiku, u medijima će se nastaviti pojavljivati kao stručni ekonomski analitičar.

HDZ-ov veliki "makeover"

Tektonske promjene doživio je i HDZ, koji je dobar dio svojih veteranskih kadrova umirovio, što dobrovoljno, što prisilno. Luka Bebić i Andrija Hebrang sami su najavili da se povlače iz politike. Prijatelji Ive Sanadera Bianca Matković i Božo Biškupić jednostavno su nestali. Ivana Jarnjaka, Marine Matulović Dropulić i Dubravke Šuice riješila se Jadranka Kosor. Ana Lovrin u devetoj izbornoj jedinici, utvrdi HDZ-a, nije skupila dovoljno glasova da uđe u Sabor; bila je na devetom mjestu.

Transformacija kroz koju prolazi SDP puno je manje uočljiva. Mnogi "dobro upućeni" novinari donedavno su prognozirali da će Zoran Milanović iskoristiti izbore za obračun sa stranačkim neistomišljenicima. Međutim, uočljiv je tek izostanak Željke Antunović, dojučerašnje potpredsjednice Sabora, koja nije ni bila na izbornim listama Kukuriku koalicije. Milanović je s listi izostavio i već pomalo zaboravljene SDP-ove "aseve" Davorka Vidovića i Antuna Vujića, koji se zbog toga ionako nisu pretjerano bunili. Svog otpadnika ima i HNS, koji se odrekao kompromitiranog Andre Vlahušića, zakopavši ga na dno liste za desetu izbornu jedinicu.

Pročitajte više