Poslušajte ep o Bandiću u izvedbi guslara

"IZ PELENA kada je iziša, prvo kosu majka mu ošiša, malo dužu košulju mu šije, da mu čunu i guzu sakrije", stihovi su epa Životni put Milana Bandića koji je uz gusle opjevao bivši profesor matematike zagrebačkog gradonačelnika, poznati hercegovački guslar Željko Šimić.

Pjesma govori o Bandićevom trnovitom putu prema zvijezdama, od rođenja u drvenoj bešici bez babice, preko branja duhana i kopanja na njivi, školovanja za koji njegovi roditelji nisu imali novaca, pa do studija za koji je sadašnji gradonačelnik Zagreba zarađivao rastovarom cigle i cementa.

U ovom je ostvarenju sudjelovao i vozač "načelnika velegrada" Željko Jurčić, također guslarev učenik, a Bandićevi su prijatelji, društvo Ružičana, projekt već "pogurali" s tisućom eura. No, zasad su najviše zaradili "pirati" koji na benzinskim pumpama diljem Hercegovine prodaju ovaj hit po cijeni od tri eura, iako njegov autor guslar Šimić kaže kako se CD koji je otiskan u 500 primjeraka besplatno dijeli.

Tjednik Nacional piše da je ovu kompoziciju, odnosno Šimićev 45-minutni album, Bandić također odlučio financirati sa 5000 eura, jer ga je ep dirnuo kada ga je pročitao prvi puta, za vrijeme svog zadnjeg posjeta Hercegovini i toliko spominjanog istrčavanja maratona Gospi.

Kompletan tekst Životnog puta Milana Bandića pročitajte ovdje, dok pjesmu slušate ovdje.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više