POSMRTNI OSTACI A. BELIĆA VJEROJATNO ĆE U SRIJEDU BITI PREBAČENI U RH

Posmrtni ostaci hrvatskog državljanina Antona Belića, koji je prošlog tjedna preminuo u egipatskom zatvoru, trebali bi u srijedu biti prebačeni u Hrvatsku, rekao je za Hinu hrvatski veleposlanik u Egiptu Ivica Tomić.

"Posmrtni ostaci Antona Belića vjerojatno će u srijedu biti prebačeni u Hrvatsku", kazao je Tomić, dodajući kako su sve formalnosti za sada obavljene.

Anton Belić (67) umro je 4. studenoga u egipatskom zatvoru. Prema prvim spoznajama, Belić je umro od srčanih tegoba. On je u listopadu 1985. godine uhićen u Egiptu na brodu "Bribir", u vlasništvu tadašnje Jugolinije, pod optužbom da je krijumčario 15,6 kilograma opijuma, čija je vrijednost procijenjena na pola milijuna dolara.

Belić je tvrdio da mu je droga bila podmetnuta a 1985. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, te je u egipatskim zatvorima proveo 18 godina. Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova prije godinu dana hrvatskoj je strani priopćilo da bi Belić mogao biti pušten nakon 20 godina odslužene kazne.

Djelatnici hrvatskog veleposlanstva godinama su održavali intenzivne kontakte s Belićem i pokušavali postići da ga se pusti na slobodu.

Pročitajte više