Post-fašistički gradonačelnik Rima uvodi crnu listu za holivudske zvijezde

NOVOIZABRANI post-fašistički gradonačelnik Rima Gianni Alemanno odlučio je da holivudske zvijezde više ne dolaze na rimski filmski festival.

50-godišnji bivši ministar poljoprivrede Gianni Alemano je odluku obrazložio nastojanjem da se promovira talijanska filmska industrija nauštrb holivudskih filmova, te se stoga sve holivudske zvijezde moraju staviti na crnu listu.

Alemano, koji oko vrata nosi keltski križ - čest simbol među neofašističkim i ekstremno desnim organizacijama u Europi - u mladosti je bio član neofašističke stranke MSI, a koja danas djeluje pod nazivom Nacionalna alijansa i nalazi se u koaliciji premijera Silvija Berlusconija. Alemannov izbor na mjesto rimskog gradonačelnika su njegovi pristaše proslavili s ispruženim desnicama i poklicima "Duce".

Prevelika količina novca i pažnje za filmski festival u Rimu, odnosno nastojanje da se isti "dovede u red" je bila jedna od ključnih točki Alemannove izborne platforme. Odmah po dolasku na dužnost Alemanno je za direktora festivala imenovao Pasqualea Squitierija, 69-godišnjeg režisera špageti-vesterna.

Squitierijev najnoviji film se, inače, zove "Claretta" te je posvećen životu Clarette Petacci, ljubavnice talijanskog fašističkog vođe Benita Mussolinija koju su zajedno s njim 1945. godine ubili antifašistički partizani i truplo dali objesiti na milanskom trgu.

Alemanno je rekao kako je talijanska filmska industrija u krizi, te da nema nikakvih razloga za slavlje, a još manje da se dijele pozivnice za Nicole Kidman i Leonarda di Caprija.

Dio promatrača, pak, vjeruje da je Alemannova odluka ništa drugo do odmazda holivudskim zvijezdama od kojih mnogi ne kriju ljevičarska opredjeljenja, a neki su zbog njih otvoreno pomagali talijanskoj ljevici. Tako je George Clooney sudjelovao u kampanji za Alemannovog ljevičarskog prethodnika Waltera Veltronija, a koji je na parlamentarnim izborima poražen u pokušaju da postane premijer.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više