Pošto kila znanja: Mladi se priključuju velikim jesenskim antivladinim prosvjedima

MREŽA mladih Hrvatske je započela s organizacijom za jesenske protuvladine prosvjede. Okupljaju oko 200 tisuća članova iz 60-ak udruga koji će, između ostalog, tražiti i dostupno visoko obrazovanje.

Tako su mladi treća velika hrvatska socijalna skupina, uz seljake i radnike, koji će na ulicama reći što misle o sadašnjoj politici Vlade Jadranke Kosor. Predsjednica Mreže mladih Hrvatske Emina Bužinkić izjavila je da intenzivno razgovaraju sa sindikatima i predstavnicima seljaka koji Vladi spremaju vruću jesen na hrvatskim ulicama, piše Večernji list.

Pošto kila znanja?

Mreža mladih Hrvatske akcijom "Pošto kila znanja? - dostupno visoko obrazovanje kao preduvjet održivog društva" danas na Cvjetnom trgu obilježava Međunarodni dan mladih. Bužinkić je upozorila da hrvatski studenti plaćaju najviše školarine u Europi, a naša zemlja daje samo 0,87 posto proračuna za visoko obrazovanje.

Po tom podatku smo među najlošijim državama Europe. Na štandu Mreže mladih Hrvatske cijeli dan će se dijeliti informativni leci, platnene vrećice s porukama te materijali o aktivizmu mladih. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih dobro se uklopila s blokadama hrvatskih fakulteta koji su se odvijali prije nekoliko mjeseci. Tada su studenti prekidanjem nastave tražili besplatno visoko obrazovanje za sve, na što im je država odgovorila znakovitom šutnjom, a fakulteti prijetnjom sankcijama.

Po kvaliteti obrazovanja hrvatska sveučilišta su ispod 1000. mjesta na svijetu

O lošoj kvaliteti hrvatskih sveučilišta govori i podatak da je Zadarsko tek na 71. mjestu u na prostoru istočne Europe, dok ono najpoželjnije, Zagrebačko, drži 84. mjesto. U svjetskim razmjerima, naša sveučilišta nisu niti među tisuću najboljih pa je tako Zadarsko na 1254., a Zagrebačko na 1449. mjestu.

Pročitajte više