U Njemačkoj se sve više priča o Post-Vac sindromu, ljudima kojima je cjepivo štetilo

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U OŽUJKU, prije točno dvije godine, Sascha Schwartz je kao i milijuni drugih željno očekivao cijepljenje protiv koronavirusa. Ovaj tada 30-godišnji njegovatelj napokon je htio cjepivom dobiti malo više slobode u kretanju i pridonijeti suzbijanju pandemije. Za ovog aktivnog sportaša i inače osobu koja rado provodi vrijeme s društvom, cijepljenje je obećavalo djelomični povratak na staro, piše DW.

No nakon 25. ožujka se sve promijenilo. Nakon cijepljenja cjepivom kompanije Astra-Zeneca Schwartz je dobio temperaturu, vrtoglavicu i glavobolju. I do dan danas simptomi nisu prestali. "Nikada se u svom životu nisam osjećao tako bespomoćno", kaže ovaj žitelj Kölna.

Do danas je pronašao 96 simptoma od kojih je najneugodniji, kako kaže, brainfog. "Magla mozga" mu oduzima sposobnost koncentracije, jednostavne radnje poput čitanja knjige se pretvaraju u nemoguću misiju. "Kao da sam na autopilotu. Podražaji uopće ne dolaze do mog mozga, sve je kao u nekom bunilu."

Gotovo 400.000 pogođenih

Drugo cjepivo nekoliko mjeseci kasnije nije donijelo poboljšanje. Cjepivo BioNTecha je trebalo nekako regulirati kaos u njegovom tijelu, ali do ovog željenog efekta nije došlo.

Schwartz se u svojem poslu brine o psihički bolesnim pacijentima, a tijekom jednog izleta sa štićenicima doživio je kolaps: njegov organizam jednostavno nije mogao podnijeti silne taktilne podražaje i nije se mogao koncentrirati. Nakon toga je tjednima ležao u krevetu.

Nakon pola godine je napokon pronašao imunologa koji je njegove probleme shvatio ozbiljno. "Prije toga su mi svi govorili da su poteškoće uzrokovane psihosomatskim problemima.

"Nitko nije vjerovao da bi se moglo raditi o posljedicama cijepljenja", prisjeća se Schwartz. Od tada Schwartz sebe doživljava kao Post-Vac (nakon cjepiva) slučaj. Prema definiciji, to je "zdravstvena i ekonomska posljedica oštećenja zdravlja uzrokovanog cijepljenjem koja nadilazi okvire klasične reakcije na cjepiva".

Na upit DW-a Institut Paul Ehrlich, savezna ustanova za cjepiva, navodi sljedeće brojke: od početka cijepljenja zabilježena su  333 492 slučaja sumnje na štetne nuspojave cijepljenja i 50 833 slučaja sumnje na ozbiljne nuspojave od početka kampanje cijepljenja: stopa prijavljivanja od 1,78 na 1000 doza cjepiva.

> Vijesti o teškim posljedicama cijepljenja u Njemačkoj su dezinformacije

Među njima je i Schwartz kojem je u međuvremenu u Post-Vac ambulanti na Sveučilišnoj klinici u Marburgu dijagnosticirana hiper-upala imunološkog sustava. No do dan danas kod Schwartza niti jedna terapija, pa tako ni boravak na psihijatriji, nije urodila plodom.

Grupa s desecima pogođenih

Schwartz je organizirao grupu koja okuplja osobe sa sličnim problemima. U međuvremenu je ta grupa narasla na 70 članova koji se nalaze svake treće srijede u mjesecu. No u društvu je još uvijek prisutna velika razina nerazumijevanja za Post-Vac pacijente. Mnogi primaju poruke mržnje s dvostrukom pozadinom: jedni ih kritiziraju zbog toga što su se uopće cijepili, a drugi im ne vjeruju i trpaju ih u istu ladicu s negatorima korone.

Schwarzu uskoro istječe razdoblje u kojem mu zdravstveno osiguranje plaća nadomjestak za plaću. Uskoro će primati potporu za nezaposlene koja je mnogo niža. Tijekom bolovanja je nagomilao dug od 4000 eura za koji ne zna kako će ga otplatiti. Do sada od nikoga nije primio ni centa odštete. Ni aferezu (pranje krvi) koju su preporučili liječnici zdravstveno osiguranje nije htjelo financirati, a cijena je iznosila 15.000 eura.

Tko je odgovoran za odštetu?

Ministar zdravstva Karl Lauterbach je nedavno obećao brzu pomoć pogođenima Post-Vac sindromom. No mnogi ne žele čekati na odluke države te podnose privatne tužbe. Odvjetnik Tobias Ulbrich iz Düsseldorfa u međuvremenu zastupa 730 pacijenata.

Preko njega je podignuto i 150 tužbi protiv kompanija BioNTech i Moderna. On zastupa tezu po kojoj su vlasti građane nedovoljno informirale o mogućim posljedicama cijepljenja.

Posebice kritizira ministra Lauterbacha koji je dugo cjepiva praktički opisivao kao medikament bez popratnih posljedica. Prvi sudski postupak protiv BioNTecha počinje sljedećeg mjeseca u Frankfurtu gdje jedna pacijentica tvrdi da je zbog cjepiva pretrpjela oštećenje srca. Ostala suđenja slijede diljem zemlje.

Ulbrich objašnjava kako se procesi vode protiv farmaceutskih kompanija koje u slučaju presude u korist pacijenata mogu obeštećenje tražiti od države.

"Ekonomski gledano, troškove odštete snosi država", kaže Ulbrich. To se temelji na sporazumu koji je Europska komisija sklopila s farmaceutskim kompanijama i oslobodila ih praktički svake odgovornosti. Dakle eventualna obeštećenja ne plaćaju ni BioNTech ni Moderna, nego Njemačka i ostale države članice, tj. njezini porezni obveznici. Ulbrich je uvjeren u uspjeh tužbi.

Post-Vac pacijente nitko ne uzima ozbiljno

Jördis Frommhold se specijalizirala za pacijente koji pate od dugotrajnih posljedica cijepljenja i kaže da joj dolazi sve više i više pacijenata. "Pacijente s ovim tegobama se ne shvaća ozbiljno i gura ih se u isti koš s teoretičarima zavjere i 'antivakserima‘", kaže ova specijalistica interne medicine i pulmologije. Među njezinim pacijentima su i djeca.

Frommhold žali što nisu izvučene pouke iz iskustava s osobama koje su bolovale od dugog covida i kojima u početku također nitko nije vjerovao. "Ako se netko ujutro cijepi, a poslijepodne iz vedra neba dobije upalu uha, onda ne možete automatski isključiti povezanost", kaže ova liječnica.

Mnogi sada očekuju razumijevanje kao što su oni imali razumijevanja kada su se cijepili unatoč mnogobrojnim dvojbama koje su vladale. Frommhold međutim odbacuje tvrdnje po kojima je kampanja cijepljenja bila pogrešna.

"Ne smijemo zaboraviti da su bolnice bile pune i da je mnogo ljudi umrlo i da je kampanja cijepljenja bila potrebna kako bismo spriječili mnoge komplikacije", kaže ona i ukazuje na velik broj cijepljenih s kojim se, statistički gledano, povećava i broj onih koji trajno pate od posljedica.

"Kada imate mnogo cijepljenih, onda raste i broj onih koji su trajno oštećeni. I njima sada treba pomoći", zaključuje Frommhold.

*** Odlomak koji je izmijenjen u prvotnoj verziji teksta glasio je ovako:

Na upit DW-a Institut Paul Ehrlich, savezna ustanova za cjepiva, navodi sljedeće brojke: od početka cijepljenja je zabilježeno 333.492 slučajeva trajnih popratnih pojava (1,7 na 1.000 cjepiva) te 50.833 slučajeva teških trajnih popratnih pojava (0,27 na 1.000 cjepiva).

Točno je ovako:

Na upit DW-a Institut Paul Ehrlich, savezna ustanova za cjepiva, navodi sljedeće brojke: od početka cijepljenja zabilježena su  333 492 slučaja sumnje na štetne nuspojave cijepljenja i 50 833 slučaja sumnje na ozbiljne nuspojave od početka kampanje cijepljenja: stopa prijavljivanja od 1,78 na 1000 doza cjepiva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više