Potpisan dogovor o Darfuru

SUDAN je potpisao zajednički dogovor s Afričkom unijom i UN-om koja definira njihove uloge u Darfuru, izvijestila je u nedjelju službena saudijska novinska agencija SABA. Rečeno je da je sudanski predsjednik Omar al-Bashir obavijestio svog partnera u Arapskoj ligi, saudijskog kralja Abdullaha o dogovoru.

Stoji da će novi dogovor "poduprijeti sudansku nezavisnost, jedinstvo, stabilnost i mir".  Detalji dogovora nisu objavljeni.

Jučer su novinske agencije izvijestile o službenom sudanskom stajalištu da će dopustiti koliko god vojnika AU bude potrebno da se stabilizira Darfur, ali da i dalje ustraje na svom stajalištu odbijanja primanja međunarodnih vojnika. Tu poruku prenio je za vrijeme posjeta američkog zamjenika ministra vanjskih poslova Johna Negropontea sudanski ministar vanjskih poslova Lam Akol.

Sudan je pristao na plan kojim bi se dopustilo dovođenje dva bataljuna afričkih vojnika (između 1000 i 2000 vojnika) sadašnjem mirovnom kontingentu od 7000, ali je rečeno da bi moglo biti moguće da se dopusti da se ta sila popne do 10 000.

UN se sa Sudanom dogovara oko najnovijeg plana kojim bi se dopustilo dovođenje 3000 UN-ovih vojnih službenika i vojne opreme za pomoć vojnicima AU, ali dogovor je zapeo na 6 helikoptera koje Sudan ne želi primiti.

Prije nekoliko mjeseci je sudanska vlada pristala na trofazni plan UN-a, čiji bi krajnji rezultat bio dovođenje hibridne snage od oko 20 000 ljudi, sastavljene od mirotvoraca i policajaca UN-a i AU, ali Sudan tvrdi da je pristao samo na prve dvije faze plana.

Sudan je na američke prijetnje da će im pojačati sankcije ako nastave zavlačiti s pregovorima odgovorio bez uzbuđenja, rekavši kako SAD već ima sankcije prema Sudanu i da je SAD slobodan pojačati ih ako želi rušiti gospodarske odnose.

U konfliktu u Darfuru je od 2003. naovamo poginulo između 200 i 400 tisuća ljudi, a najmanje 2,5 milijuna je protjerano iz domova.

J.D.

Pročitajte više