Potpisan Protokol o suradnji HAZU-a i Kineske akademije inženjerstva

PREDSJEDNIK Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Milan Moguš ocijenio je posjet Narodnoj Republici Kini vrlo uspješnim, a potpisivanje Protokola o suradnji HAZU-a i Kineske akademije inženjerstva (KAI) važnim za suradnju dviju akademija, za Razred za tehničke znanosti te za hrvatsku znanost u cjelini.

Izaslanstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koje su činili akademici Milan Moguš i Elso Kuljanić, uz pratnju čelnika Akademije tehničkih znanosti Zlatka Kniewalda, sudjelovalo je od 31. svibnja do 5. lipnja proslavi desetogodišnjice utemeljenja Kineske akademije inženjerstva.

Sudionike svečanosti, predsjednike akademija primio je predsjednik kineske vlade Wen Jiabao.

Tijekom posjeta predsjednik HAZU-a Milan Moguš i predsjednik KAI-a Xu Kuangdi potpisali su Protokol o znanstvenoj suradnji, kojim se iduće dvije godine utvrđuju pojedinosti u razmjeni znanstvenika.

Predviđeni su i zajednički istraživački projekti na području naftnoga gospodarstva, zaštiti okoliša u naftnom inženjerstvu, posebice vezano uz utiskivanje tehnološkoga otpada u duboke geološke formacije, te ekoloških problema u svim područjima javnoga prijevoza.

Potpredsjednik Kineske akademije društvenih znanosti Wang Luolin izrazio je dobrodošlicu izaslanstvu HAZU-a s kojima je na posebnom susretu razmijenio mišljenja o suradnji s obzirom na to da će se u Zagrebu sredinom listopada potpisati Sporazum o znanstvenoj suradnji i s tom kineskom akademijom, priopćeno je iz HAZU-a.

Pročitajte više