Potpisan sporazum o financiranju programa Cards za 2002.

SPORAZUM o financiranju programa Cards za 2002. godinu vrijedan 59 milijuna eura, svečano je potpisan u utorak u zgradi Vlade u Zagrebu.

Sporazum je u ime Vlade potpisao ministar za europske integracije Neven Mimica, a u ime Europske komisije potpisao ga je šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger. Svečanom potpisivanju sporazuma nazočio je i premijer Ivica Račan.

Veleposlanik Wunenburger tim je povodom kazao da je ´Hrvatska snažno i odlučno započela proces približavanja EU, ne samo u smislu političkih izjava, nego i u smislu konkretnih djela´.

U predvečerje godine koja, kako je istaknuo, ´može biti ključna´ za hrvatske ambicije da se pridruži EU upravo je ta vrsta odlučnosti potrebna kako bi se ubrzao proces integracija.

Wunenburger je najavio da će program Carsd za 2003. biti vrijedan 62 milijuna eura i obuhvaćati 39 projekata.

Zahvaljujući na pomoći, ministar Mimica kazao je da će 59 milijuna eura bespovratne pomoći za proračunsku godinu 2002. biti utrošeno za demokratsku stabilizaciju, gospodarski i društveni razvoj, reformu pravosuđa i unutarnje poslove, jačanje upravnih sposobnosti i zaštitu okoliša i prirodnih resursa. Na pomoći je u ime Vlade zahvalio i premijer Račan koji je istaknuo da potpisivanje Sporazuma, kao i Nacionalni program za pridruživanje RH EU za godinu 2003., koji je Vlada nedavno usvojila, ukazuje da Vlada ´zna, hoće i može´ ispuniti uvjete za punopravno članstvo u EU.

Povodom potpisivanja Sporazuma, novinarima je predstavljena računalna Baza podataka o projektima strane pomoći u Hrvatskoj.

Baza sadržava podatke o završenim, tekućim i planiranim projektima koji se financiraju sredstvima strane pomoći, a uspostavljena je radi bolje koordinacije svih programa pomoći, kao i bolje informiranosti donatora i građana.

Dostupna je na Internet stranicama Ministarstva za EU integracije na engleskom i hrvatskom jeziku (http://www.mei.hr/psp/).

CARDS

Program Cards (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilization) instrument je tehničko-financijske pomoći EU za obnovu, razvoj i stabilizaciju namijenjen za pet zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja - Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Albaniji i SR Jugoslaviji.

EU je regiji od 2000. do 2006. namijenila pomoć u ukupnom iznosu od 4,65 milijardi eura.

Do 2004. Hrvatskoj je u okviru tog Programa namijenjeno ukupno 250 milijuna eura. Od 59 milijuna eura bespovratne pomoći Hrvatskoj za ukupno 27 projekata u proračunskoj godini 2002., 16 milijuna eura namijenjeno je povratku izbjeglica i prognanika i razvoju demokratskog društva.

Za projekte razvoja gospodarstva, poboljšanja investicijske klime i socijalne kohezije namijenjeno je 18 milijuna eura.

Borbi protiv organiziranog kriminala, reformi pravosuđa i boljem upravljanju granicama namijenjeno je 10 milijuna eura.

Za reformu javne uprave nacionalni, regionalni i lokalni razvoj i razvoj javnih financija predviđeno je 12 milijuna eura, dok se za zaštitu okoliša planira potrošiti 3 milijuna eura.

Ukupna bespovratna pomoć EU Hrvatskoj iz programa Cards popela se ove godine tako na gotovo 120 milijuna eura.

U srpnju ove godine Vlada i Europska komisija potpisale su,naime, Sporazum o financiranju programa Cards za proračunsku godinu 2001., kojim je oslobođeno 60 milijuna eura bespovratne pomoći za 16 projekata.

Od tog je iznosa 36 milijuna eura namijenjeno provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a 23,2 milijuna eura povratku izbjeglica i prognanika.

Pomoć iz Cards-a ne ostvaruje se izravnim doznakama novca, već izradom projekata na temelju kojih se novac odobrava. Na natječajima za dobavljače u tim projektima natjecati se mogu svi iz EU zemalja kandidata i država jugoistočne Europe.

Pročitajte više