Potpisan sporazum o sigurnosti 5G mreže između SAD-a i Poljske

Foto: EPA

POLJSKI premijer Mateusz Morawiecki i potpredsjednik SAD-a Mike Pence danas su potpisali sporazum o sigurnosti 5G mreže. Isto je uslijedilo u jeku upozorenja Washingtona o korištenju kineskih opskrbljivača.

Izbor opskrbljivača postupak je koji "otvara kontroverze", rekao je glasnogovornik vlade Piotr Mueller za mrežu TVP prije no što je dogovor potpisan u Varšavi.

Poljska i SAD žele zajednički raditi na sigurnosti mreže 5G i žele je zaštititi od neovlaštena pristupa, rekao je viši dužnosnik administracije prošli tjedan.

Pozadina sporazuma 

SAD je u svibnju diva kineskog telekoma Huawei stavio na crnu listu kompanija čiji su poslovni odnosi s američkim partnerima strogo kontrolirani.

Ta je mjera odsjekla Huawei od glavnih opskrbljivača softwarea i komponenata, uključujući Google, Intel i Panasonic.

SAD je zabrinut da bi tehnologija Huaweija korištena u 5G mrežama mogla biti korištena za špijunažu u korist kineske države.

Nakon svog nedavnog puta u Švedsku, premijer Morawiecki izrazio je uvjerenje da će Ericsson, švedski konkurent Huaweiju, uskoro objaviti investiciju u 5G u Poljskoj.

Kritike na račun Rusije 

Pence je u ponedjeljak pozvao na oprez prema Rusiji optuživši je za okupaciju susjednih teritorija i korištenje prirodnih izvora za postizanje političkih ciljeva.

"Zbog nastojanja da se miješa u izbore širom Europe i svijeta, sada je vrijeme za oprez u pogledu namjera i akcija koje poduzima Rusija", rekao je Pence za vrijeme zajedničke konferencije s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.  

"Unatoč godinama pregovora, ruske snage još uvijek drže pod okupacijom velike dijelove Gruzije i Ukrajine", kazao je Pence. Moskva "nastoji podijeliti naš savez svojim rezervama nafte i plina", rekao je.

Pročitajte više