Potpisan sporazum o završetku četverogodišnjeg rata u Kongu

JOSIP MALKIĆ, bosanskohercegovački i hrvatski pisac, dobitnik je književne nagrade za roman godine u iznosu od 100.000 kuna koju je ove godine prvi put dodijelila zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z.L

Nakon mjeseci razgovora, pregovarači vlade Demokratske Republike Kongo, pobunjeničke skupine, oporbene stranke i civilne skupine dogovorile su podjelu vlasti koja bi trebala toj trećoj po veličini zemlji u Africi omogućiti uspostavu prijelazne vlade do prvih demokratskih izbora od 1960.

Prema sporazumu aktualni predsjednik Joseph Kabila ostat će na dužnosti najmanje dvije godine. Četiri nova potpredsjednika birat će se u vladu - iz dviju glavnih pobunjeničkih skupina od kojiz jednu podupire Ruanda, a drugu Uganda, te iz oporbenih skupina.

´U svojstvu jamca nacije predsjednik Republike obvezuje se jamčiti sigurnost svih Kongoanaca. On ipak poziva političare svih strana potpisnica sporazuma da pokažu dobru volju i provedu globalni sporazum koji je svaka strana slobodno potpisala´, stoji u izjavi predsjednika Kabile datoj u Kinšasi.

Pozdravaviši porazum, dvije najveće pobunjeničke skupine u Kongu izrazile su rezerve o sigurnosnom stanju u Kinaši, sjedištu institucija buduće prijelazne vlade.

Pročitajte više