Potpisan ugovor o znanstvenoj i tehničkoj suradnji hrvatske i austrijske vlade

Ugovorom o znanstvenoj i tehničkoj suradnji između hrvatske i austrijske vlade koji su danas potpisali ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Hans G. Knitel otvaraju se nove mogućnosti hrvatskoaustrijske suradnje u područjima znanosti i tehnologije.

Ministar Flego smatra da "stavljanjem potpisa" na taj ugovor Hrvatska zapravo produbljuje i proširuje veze s članicama Europske unije (EU).

Veleposlanik Knitel izrazio je spremnost austrijske strane da Ugovor stupi na snagu u što kraćemu roku, odnosno kada prođe svu propisanu proceduru koju nalažu austrijski zakoni, a koja traje oko dva mjeseca.

Istaknuo je da je bilateralna znanstveno-tehnička suradnja u stalnome porastu te podsjetio da je 2002. započela suradnja na 20 "pilot-projekata". Osim toga, veleposlanik Knitel spomenuo je da su prošle godine u veljači održani prvi susreti hrvatskih i austrijskih znanstvenika pod nazivom "Hrvatsko-austrijski znanstveni dani" u organizaciji austrijskoga i hrvatskoga ministarstva znanosti te da je već u studenome 2002. druge susrete priredilo Hrvatsko-austrijsko društvo.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji je izrazio zadovoljstvo što se "dugoj listi sklopljenih ugovora između Hrvatske i Austrije pridružio i ugovor o suradnji na tako važnome području kao što je znanstveno-tehnička suradnja".

Istaknuo je kako o važnosti koju Austrija pridaje suradnji s Hrvatskom govore i podatci o gospodarskoj suradnji. Tako je ministar Picula podsjetio da je u razdoblju od 1993. do 2000. Austrija sudjelovala s 27 posto u ukupnim stranim investicijama u Hrvatskoj. Osim toga, spomenuo je da je Austrija bila i prva zemlja koja je ratificirala Sporazum o stabiliziranju i pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte više