Potpisano pismo namjere o osnivanju turističke zone "Istra-Kras-More"

GRADONAČELNICI i načelnici gradova i općina Brtonigla, Buje, Buzet, Grožnjan, Lanišće, Novigrad, Oprtalj i Umag s hrvatske te HrpeljeKozina, Izola, Kopar i Piran sa slovenske strane potpisali su danas u Momjanu na Bujštini pismo namjere o suradnji i osnivanju zajedničke turističke zone pod nazivom "Istra-Kras-More".

Potpisnici pisma namjere obvezali su se financirati, odnosno pronaći izvore financiranja za uspostavu i kvalitetno promicanje turističke zone. U dijelu o suradnji nastoji se ubrzati otvaranje dogovorenih pograničnih prijelaza koji bi stanovnicima olakšali život i omogućili nesmetan prijelaz i razvoj pograničnog područja.

Kako je istaknuto, pismom namjere, koje će biti dostavljeno ministarstvima vanjskih poslova dviju država, traži se otvaranje pograničnih prijelaza Rakitovec-Slum te Brezovica-Sv. Lucija koji bi trebali dobiti status međunarodnih državnih putničkih prijelaza.

"Od hrvatskih i slovenskih ministrstava treba zajednički zahtijevati da se i nakon ulaska Slovenije u EU primjenjuju pogranične propusnice po Udinskom sporazumu i za stanovnike područja koja nisu obuhvaćena Sporazumom o malograničnom pometu i suradnji", stoji u pismu namjere. Nadalje se traži da se stanovnicima hrvatskoga pograničnog područja omogući zdravstvena zaštita u bolnici u Izoli jer je izgrađena i novcem poreznih obveznika s Bujštine.

Govoreći o važnosti te inicijative, istarski dožupan Giuseppe Rota podupro je potpisivanje pisma, rekavši: "Ako ne poduzmemo pravodobne mjere za unaprjeđenje života građana uz granicu i razvoj toga pograničnog područja, uskoro bismo mogli imati novi berlinski zid na tome području."

"Naša inicijativa stići će do Zagreba i Ljubljane od kojih očekujemo da što prije riješe životna pitanja ljudi uz granicu, jer će za godinu dana biti još izraženija zbog uvođenja Schengenskog sporazuma i ulaska Slovenije u EU", rekao je Rotta.

Koparski gradonačelnik Boris Popovič izrazio je uvjerenje kako će ministarstva vanjskih poslova dviju država poduprijeti inicijativu gradonačelnika i načelnika gradova i općina uz hrvatsko-slovensku granicu.


Pročitajte više