KORONAVIRUS

Potpišite peticiju za uvođenje minimalca predsjedniku, premijeru, vladi i saboru

Foto: Index/Pixsell

HRVATSKA je iza sebe imala nekoliko relativno dobrih godina, s kakvim-takvim rastom ekonomije, dobrim punjenjem proračuna i padom nezaposlenosti, što je sve skupa bilo idealna prilika da se povuku potezi koji su se godinama odgađali: da se ozbiljno smanje porezi kako bi se ojačao privatni sektor i otpusti višak zaposlenih u javnom sektoru - razni bespotrebni birokrati kojih se kroz godine, nakon svakih izbora, nagomilalo po agencijama, ministarstvima, županijama, gradovima, općinama...

>> PETICIJU POTPIŠITE OVDJE

Smanjite poreze jer slijedi ekonomska katastrofa

No, ako sad to ne učini, kad se suočavamo s nezapamćenom zdravstvenom i ekonomskom krizom, posljedice bi mogle biti fatalne.

Iako je ekonomska kriza koja je upravo započela posljedica blokade globalne ekonomije zbog zaustavljanja epidemije koronavirusa, i prije toga bilo je jasno da će nakon cijelog desetljeća rasta, prije ili kasnije, doći do pada gospodarstva. 

> Predsjednik, vlada i zastupnici odmah moraju prijeći na minimalac

Privatni sektor je zbog prekida poslovanja doslovno pred bankrotom. Već sada je najmanje deset tisuća ljudi ostalo bez sezonskog posla u turizmu. Cijeli niz djelatnosti trenutno ne može raditi, a pitanje je koliko će njih uopće preživjeti krizu. 

Prema anketi inicijative Glas poduzetnika koja je provedena među njihovim članovima, polovica malih poduzetnika ima novčane zalihe za samo mjesec dana. Ako blokada poslovanja potraje dulje od toga, a sasvim je izvjesno da hoće, slijedi im propast.

Ugroženo je 400.000 radnika

Prve procjene, koje proizlaze iz vladine mjere za isplatu neto minimalca, govore da bi moglo biti ugroženo čak 400 tisuća poslova. 

Kako bi se izbjegla potpuna ekonomska katastrofa, umjesto anemičnih mjera Plenkovićeve vlade, potrebno je značajno smanjenje poreznog opterećenja - smanjenje apsolutno svih poreza i ukidanje raznih izmišljenih naknada i članarina koje je već odavno trebalo ukinuti.

Da bi se to moglo provesti, paralelno je potrebno snažno smanjenje rashoda proračuna i otpuštanje viška zaposlenih u administraciji.

Vladajući MORAJU pokazati solidarnost

Kako bi imali legitimitet za provođenje takvih mjera, ali i pokazali solidarnost s desecima tisuća sugrađana u privatnom sektoru koji su ili će uskoro dobiti otkaz ili doživjeti drastično smanjenje plaće, premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, svi ministri, svi savjetnici, svi saborski zastupnici, svi direktori javnih kompanija i agencija odmah moraju sami sebi uvesti minimalnu plaću, sve do završetka ove nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize.

Hrvatska je teško stradala kod posljednje globalne krize, nakon koje je šest godina ostala u recesiji, što je na kraju potaknulo val iseljavanja zbog kojeg smo izgubili pola milijuna ljudi. Ako se ta situacija ponovi, Plenkovićeva vlada bit će upamćena kao ona koja je dokrajčila zemlju. 

Potpišite Indexovu peticiju kojom tražimo uvođenje minimalca za vodeće ljude politike i javnog sektora.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više