Potpredsjednica kineskog parlamenta posjetila sabor

KINA poštuje put samostalnosti koji je odabrao hrvatski narod i u potpunosti podržava suverenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, čiju dosljednu potporu politici jedne Kine visoko cijeni, rekla je u utorak u Zagrebu potpredsjednica Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wuyunqimuge.

"Kineska strana visoko cijeni hrvatsku dosljednu podršku načelu jedne Kine, a Kina u potpunosti podržava hrvatsku suverenost i teritorijalnu cjelovitost te poštuje put samostalnog razvoja koji je odabrao hrvatski narod", rekla je Wuyunqimuge nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Na poziv Sabora dobila sam priliku posjetiti vašu lijepu zemlju, a glavni cilj posjeta je unapređenje suradnje i prijateljskih odnosa između naših dviju zemalja", rekla je potpredsjednica Svekineskog narodnog kongresa, dodavši kako je Šeks kinesko izaslanstvo "upoznao s aktualnim političkim stanjem u Hrvatskoj te planovima hrvatske Vlade u budućnosti".

Prema njezinim riječima, obje su strane suglasne da na temelju međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi ulažu daljnje napore na unapređenju prijateljskih odnosa i suradnje na području politike, gospodarstva, kulture i na svim ostalim razinama.

Kina "razumije i poštuje napore koje Hrvatska ulaže na putu euroatlantskih integracija i cijeni njezina dosadašnja ostvarenja na međunarodnom planu, ali i u području izgradnje demokratskih institucija i poboljšanju socijalnog statusa hrvatskih građana", rekla je potpredsjednica Stalnog odbora Svekineskog kongresa Wuyunqimuge.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog sabora, "posjet je ostvaren u duhu produbljivanja izvrsne parlamentarne suradnje sabora i kongresa i dviju prijateljskih zemalja, između kojih nema otvorenih pitanja", pri čemu je parlamentarna suradnja "temelj za izgradnju i poboljšanje ne samo bilateralnih, već i međunarodnih i gospodarskih odnosa".

"Međusobno smo se informirali i postigli visok stupanj suglasnosti u međunarodnim pitanjima. Zadivljeni smo gospodarskim rastom koji ostvaruje Kina, kao i socijalnom politikom koju provodi i nadamo se da će i ovaj posjet pridonijeti našem međusobnom prijateljstvu i suradnji", rekao je Vladimir Šeks. S kineskom dužnosnicom u Saboru se sastao i potpredsjednik Mato Arlović.

U sklopu posjeta Hrvatskoj potpredsjednicu Wuyunqimuge će primiti i predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, a posjetit će i Dubrovnik.

Hrvatska i Kina razvijaju prijateljske odnose potvrđene posjetima visokih hrvatskih dužnosnika toj zemlji. Predsjednik Mesić je Kinu posjetio u proljeće 2002. a prije mjesec dana iz posjete Kini vratio se ministar kulture Božo Biškupić.

Novi kineski veleposlanik u Hrvatskoj Wu Zhenglong, koji je na dužnost stupio u rujnu, prilikom predaje vjerodajnica predsjedniku Republike rekao je kako Hrvatska svojim aktivnim sudjelovanjem u regionalnim i međunarodnim aktivnostima "daje doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regiji".

Također je zahvalio Hrvatskoj jer "inzistira na načelu jedne Kine i njezinu ujedinjenju".

Pročitajte više