Potpredsjednica vlade Kosor predstavila projekt besplatnih udžbenika za učenike iz obitelji s osmero i više djece

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da je Ministarstvo osiguralo novac za besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola iz obitelji s osmero i više djece u Hrvatskoj.

Ministarstvo će besplatne udžbenike do početka školske godine osigurati za svu djecu u obiteljima s osmero i više djece koja ne dobivaju neki drugi oblik pomoći, po propisima iz socijalne skrbi, pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata ili gradskoj odnosno općinskoj odluci o nabavi besplatnih udžbenika, rekla je Kosor na konferenciji za novinare.

Ministarstvo je zaključno s jučerašnjim danom osiguralo besplatne udžbenike za 691 pučkoškolca i za 312 srednjškolaca u obiteljima s osmero i više djece. To je za sada ukupno 1003 djece u 224 obitelji, rekla je Kosor i napomenula da ta brojka sasvim sigurno nije konačna. Pozvala je sve škole i obitelji s osmero i više djece koje još nisu popisane da se žurno jave.

Ministarstvo obitelji akciju besplatnih udžbenika provodi preko Ministarstva znanosti i udžbenike će izravno platiti školama. Kosor je rekla da će sutra početi isplata oko 410.000 kuna za 144 osnovne škole koje su dostavile podatke o djeci koja ostvaruju to pravo. Dodala je i kako je danas svim školama poslala žurno pismo da odmah, čim dobiju novac, kupe udžbenike za djecu iz obitelji s osmero i više djece koji su njihovi učenici.

Podatci o srednjoškolcima koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike još se prikupljaju i završit će 6. rujna, a do sada je podatke dostavilo 37 srednjih škola s potrebnom novčanom svotom od 60.000 kuna.

Kosor je najavila da Ministarstvo uskoro počinje i nabavu računala višečlanim obiteljima i u toj akciji pod nazivom "Najbolje od nas" obiteljima s osmero i više djece do kraja godine kani dodijeliti 400 računala s priključkom na Internet. Istaknula je da se akcija nastavlja i 2005. i proširuje na obitelji sa šestero i sedmero djece. Podsjetila je kako je prvo od takvih računala predala u nedjelju u Umagu braniteljskoj obitelji s desetero djece.

Pročitajte više