Potpukovnik JNA kazneno prijavljen za ratni zločin u Borovu Naselju

POTPUKOVNIK bivše JNA, 62-godišnji državljanin Srbije iz Odžaka, prijavljen je Županijskom državnom odvjetništvu zbog ubojstva 20 i nestanka osam osoba u Borovu Naselju i kombinatu Borovo u razdoblju od 18. do 21. studenog 1991. godine.

Policija je izvijestila da je 62-godišnjak u činu potpukovnika kao "komandir vojne policije bivše JNA koja je bila zadužena za osiguranje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila smještenih u kombinatu Borovo, nakon pada i predaje Borova Naselja,  propuštanjem održavanja discipline podređenih postrojbi i njima pridruženih vojnika prouzročio likvidacije zarobljenika, psihofizička zlostavljanja, pljačkanja zarobljenika, izvođenja iz kolone i ubijanja".

Dodaju da je na taj način potpukovnik pristao da njemu podređeni nastave sa likvidacijama, zlostavljanjem i ubijanjem, kao što je pristao i na posljedice njihovih djela, iako su bili odgovorni na primjenu propisa bivše JNA.  "Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je usmrćeno 20 osoba, dok ih se 8 vodi nestalima, a potječu sa područja Vukovara i Varaždina", izvijestila je policija. Dodaju kako je 62-godišnjak u odsutnosti prijavljen vukovarskom Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Pročitajte više