Potraga okončana, SFOR potvrdio da je na Palama tražio Karažića

DVODNEVNA operacija koju su na području Pala izveli pripadnici stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR), pokrenuta je na temelju informacije da bi se na tom području mogao nalaziti bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, priopćilo je u ponedjeljak glavno zapovjedništvo SFORa.

"SFOR je u petak navečer dobio informaciju koja nas je navela povjerovati da bi Karadžić mogao biti na Palama", stoji u pisanoj izjavi glavnog zapovjednika SFOR-a američkog generala Virgila Packetta, koja je dostavljena medijima u Sarajevu.

General Packett pojašnjava kako su vojnici SFOR-a odmah te noći poslani na područje Pala a nakon toga su im se pridružili i pripadnici policije Republike Srpske.

On ističe kako je to bila prva doista zajednička operacija potrage za osobama osumnjičenim za ratne zločine koju su izveli pripadnici SFOR-a i lokalne policije te da su policajci djelovali profesionalno i dali pozitivan doprinos.

Iz zapovjedništva SFOR-a potvrđeno je kako je operacija na Palama okončana u ponedjeljak poslije podne te da će informacije koje su tom prigodom prikupljene omogućiti nove akcije usmjerene na privođenje osoba optuženih za ratne zločine.

SFOR je također potvrdio kako je pritvorio jednu osobu za koju se sumnja da je pružala potporu bjeguncima od pravde.

Identitet te osobe nije naveden, a istaknuta je samo činjenica kako se ona nalazi na ispitivanju "na sigurnoj lokaciji".

Lokalni mediji ranije su javili kako je priveden Dušan Bato Tešić, nekadašnji policajac koji je vjerojatno bio dijelom mreže zaštite Radovana Karadžića.

Pročitajte više