Potraga za dječakom nestalim iz Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj

IZ DOMA za nezbrinutu djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici jučer je nestao 21-mjesečni dječak, za kojega u Domu smatraju da ga je otela njegova majka, dok u zagrebačkoj policiji taj slučaj za sada vode kao nestanak djeteta, a ne kao otmicu.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama izjavila je danas da policija intenzivno traga za roditeljima nestalog dječaka koje nije pronašla na prijavljenoj adresi u Ivanić Gradu, te da, dok ne utvrdi sve činjenice, taj slučaj vodi kao nestanak djeteta.

Policija provjerava sumnje ravnateljice Doma Jasne Ćurković Kelave da je dijete jučer oko 17 sati iz Doma otela nepoznata žena plave kose, za koju se vjeruje da je dječakova majka, a koju je, navodno, vidjela jedna djevojka kako panično trči kroz dvorište s djetetom u naručju.

Ravnateljica je Hini izjavila da djelatnici Doma vjeruju da je dječaka otela njegova majka kojoj je roditeljska skrb nad dječakom, kao i nad njegova dva starija brata, zbog zlostavljanja i zanemarivanja oduzeta prije nekoliko mjeseci.

Kazala je da su se jučer u vrijeme posjeta portiru na ulazu javile dvije žene i ostavile vrećicu s igračkama za djecu, koje je portir odnio u susjednu prostoriju, što je, dodaje, uobičajeni postupak. No, kada se portir vratio, žena više nije bilo, pa je pretpostavio da su otišle.

Očito je, kaže Ćurković Kelava, da je jedna od žena iskoristila to što portira nema, te se provukla u Dom i otišla na prvi kat gdje su smještena djeca koja su nedavno došla u Dom i još nisu raspoređena u odjele.

Po opisu dviju žena, socijalna radnica u Centru za socijalni radu u Ivanić Gradu (mjestu prebivališta dječakovih roditelja) zaključila je da se radi o dječakovoj majci i teti po ocu, koje su od ranije poznate policiji po kriminalnim radnjama.

Ćurković Kelava smatra da je majka, ušavši u Dom, pričekala da se odgojiteljica na prijemnom odjelu udalji iz dječje sobe, uzela dječaka iz krevetića, te niz stube s njim u naručju otrčala kroz stražnji izlaz. Djevojke koje su se tada igrale u vrtu vidjele su ženu koja je u žurbi protrčala, preskačući po nekoliko stepenica.

Izvijestila je da je djetetova majka prije godinu dana bila smještena u Domu, nakon što ju je policija našla u skitnji s malom bebom, ali da je u Domu ostala tek nekoliko dana. Po tome zaključuje da je majka znala raspored prostorija u Domu te način na koji može neopaženo ući i uzeti dijete.

Ravnateljica Doma kaže da roditelji nestalog dječaka imaju još dva sina od četiri i pet godina, koji su prošli tjedan usvojeni, naglasivši da za godinu i pol dana boravka u Domu roditelji ni jednom nisu posjetili svoju djecu.

Nestali dječak, dodaje, danas je trebao ići na liječnički pregled jer je djelovao zapušteno, bio je blijed, pa se sumnjalo na anemičnost.

Ćurković Kelava napominje da dječakovi roditelji imaju još šestero ili sedmero djece iz prijašnjih veza, a da su sva ta djeca smještena po socijalnim ustanova ili kod drugog roditelja. Upozorava da je ovo treći slučaj odvođenja djece iz Doma u zadnjih pet godina, zbog čega je, kaže, i ranije od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi tražila pojačani nadzor u Domu, a danas i uvođenje video nadzora te zaštitarsku službu u poslijepodnevnim satima i tijekom vikenda.

"Portir bilježi dolaske roditelja i volontera, no kako je dom otvorenog tipa, ne možemo spriječiti da se ovakve situacije dogode. Srećom, svaki put su djecu odvodili roditelji i ništa im se loše nije dogodilo", naglasila je.

Upitana zašto se majka, s obzirom da za svoju djecu do sada nije marila, odlučila oteti najmlađe dijete iz Doma, Ćurković Kelava pretpostavlja da se za dječaka najviše vezala jer se žalila na sudsku odluku kojom joj je nad njim oduzeta roditeljska skrb, ali je žalba odbijena.

Pročitajte više