Potraga za nestalim planinarima: Iz helikoptera uočeno pet tijela na Himalajima

Ilustracija: Epa

SPASIOCI koji su helikopterom tražili osam planinara koji su tijekom vikenda nestali na indijskom himalajskom lancu uočili su pet tijela, javlja vojni izvor, a prenosi BBC.

Deseci spasilaca sudjelovali su tijekom vikenda u potrazi za osmero planinara koji su nestali na drugoj najvišoj indijskoj planini Nanda Devi (7.826 m). Riječ je o četvero Britanaca, dvoje Amerikanaca, Australcu i Indijcu koji su se trebali uspeti na istočni greben Nande Devija, blizu Kine, i vratiti se u bazni logor 26. svibnja.

Planinarska kupina koju je vodio Britanac Martin Moran, koji se već nekoliko puta uspeo na taj vrh, nije se pojavila u logoru Munsiyariju, u indijskoj državi Uttarakhandu, nakon što su počeli uspon 13. svibnja.

Tijela uočena na ruti nestalih planinara

"Uočena tijela nalaze se na ruti kojom su išli planinari", rekao je izvor za AFP. Smatra se kako su planinu Nanda Devi pogodile višebrojne lavine te da je iz tog razloga došlo do ove tragične nesreće.

Vlasti pokušavaju procijeniti kako doći do tijela planinara koja se nalaze na vrlo nepristupačnom terenu, na koji ne mogu sletjeti helikopteri.

Četiri druga penjača, koji su bili dio skupine koja je uzlazila na vrh, spašena su u nedjelju i od tada pomažu u potrazi.

Vrijeme otežava potragu

"Mobilizirali smo snage kako bismo ih locirali nakon što se 26. svibnja nisu vratili u logor, ali loše vrijeme usporava operacije", rekao je za AFP Vijay Kumar Jogdande, sudac okruga Pithoragarh u kojemu je Nanda Devi.

Jaka kiša i snijeg koji su tjedan dana padali na tom području otežavaju potragu iz zraka, istaknuo je Jogdande.

Stotine alpinista dolaze svake godine u Indiju iz čitavog svijeta kako bi pokušali osvojiti vrhove himalajskog lanca.

Na području Indije je deset vrhova viših od 7.000 m, među kojima je i treći najviši u svijetu, Kangchenjunga, između Indije i Nepala.

Četvero Indijaca su među jedanaestero alpinista koji su izgubili život pokušavajući osvojiti Everest protekle sezone koja je završila ovog tjedna.

Pročitajte više