Strašan potres kod Solomonskih otoka

Foto: USGS

POTRES od čak 7,8 stupnjeva po Richteru pogodio je Solomonske otoke, javio je Američki geološki institut.

22:30
Upozorenje na tsunami prvotno uvedeno za veliki dio Južnog Pacifika je ukinuto.

22:00
Ravnatelj nacionalnog ureda za upravljanje katastrofama Solomonovih otoka Loti Yates je rekao kako je primio izvješća o srušenim građevinama u selima na Makiri, otoku najbližem epicentru jakog podmorskog potresa koji je prvotno doveo do upozorenja na tsunami koje je obuhvatilo sve do Havaja.

21:10
Nema izvještaja o žrtvama i materijalnoj šteti, a obzirom da je prošao period u kojem se očekivao tsunami, moguće je da većih šteta i ljudskih žrtava neće ni biti.

21:00
Pacifički centar za upozorenje na tsunami pozvao je vlasti Solomonskih otoka da upozore stanovništvo na rizik od tsunamija i eventualnu potrebu za evakuacijom "u skladu s vlastitim procjenama", pišu lokalni mediji Solomonskih otoka.

20:45
Potres snage 8,0 po Richteru pogodio je Solomonske otoke 2007. godine te prouzročio tsunami visine oko 10 metara.

20:40
Iako su i na Novom Zelandu strahovali od tsunamija, nadležne službe su nakon procjene ustvrdile da nema opasnosti za tu otočnu državu.

20:35 Izjavu za CNN dao je i recepcioner hotela Heritage Park, koji je rekao kako je potres probudio goste hotela koji su se, uznemireni, spustili u lobi. "Nisam vidio nikakve materijalne štete, ali takvo što još nisam nikad osjetio. Sve se treslo i ljuljalo punih pet minuta, priča recepcioner.

20:20
Kako javlja CNN, na nekima od obala Solomonskih otoka očekuju se valovi tsunamija visine od jednog do tri metra, dok se valovi do jednog metra visine očekuju na obalama Papue Nove Gvineje i Vanuatua.

20:05 CNN donosi izjavu Tali Honge, stanovnice Honiare, glavnog grada Solomonskih otoka, koja je rekla : "Ovaj potres bio je jedan od najjačih i najduljih koje sam ikad osjetila, a rođena sam  u Honiaru i živim ovdje cijeli svoj život". Honiara se nalazi oko 200 kilometara od epicentra potresa. "Nalazim se u centru Honiare, u jednom od velikih urbanih područja. Upravo sam se vidio sa susjedima i provjerio okolno područje - zasad nema vidljivih šteta, ali ostali smo bez struje", rekla je Hong u kratkom razgovoru za CNN.

19:45 Još uvijek nema nikakvih izvještaja o ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti.

19:40 Nedugo nakon prvog potresa udario je i drugi, snage 5,5 po Richteru. Otok Makira, koji je najbliži epicentru potresa, nalazi se na krajnjem jugu Solomonskih otoka. Na Salomonskim otocima živi oko pola milijuna ljudi.

19:30 Prvi izvještaji govorili su o potresu jakosti 8,0 po Richterovoj ljestvici, što je naknadno ispravljeno na 7,8.

19:20
"Opasni valovi tsunamija od potresa mogući su unutar sljedeća tri sata duž nekih obala Solomonskih otoka, Vanuatua, Papue Nove Gvineje, Naurua, Nove Kaledonije, Tuvalua i Kosraea", objavio je Pacifički centar za upozorenje na tsunami. Prvotno je izdano upozorenje i za Havaje, ali ono je uskoro povučeno. Na Novom Zelandu još uvijek pokušavaju procijeniti opasnost od tsunamija, dok se tsunami ne očekuje na obalama Australije.

19:15 Prema podacima američke službe za praćenje potresa, epicentar potresa bio je na manje od 30 kilometara od otoka Makire, odnosno 67 kilometara od otoka Kirakire, na dubini od 49 kilometara, u juguzapadnom Pacifiku.



 


Jedan od najjačih potresa 2016.


Današnji potres kod Solomonskih otoka jedan je od najjačih potresa ove godine uopće. U travnju ove godine u Ekvadoru je 650 ljudi smrtno stradalo nakon potresa od 7,8 po Richteru.

Pročitajte više