Potresi u Japanu ubili 41 osobu, spasioci se probijaju kroz ruševine i spašavaju zatrpane

Foto: Hina

SPASILAČKE ekipe probijaju se kroz ruševine kako bi spasili zatrpane ispod zgrada nakon snažnog potresa jakosti 7,3 stupnja koji je pogodio jugozapad Japana noću na subotu, što je zadnji u nizu potresa od četvrtka koji su usmrtili najmanje 41 osobu i ozlijedili oko tisuću od kojih 184 teško.

Područje Kumamoto na otoku Kyushu u zadnjih 48 sati pogodio je niz silovitih potresa koji su izazvali razaranja, požare, klizišta.

Prvi, jakosti 6,4 stupnja, zabilježen je u četvrtak i u njemu je poginulo devetero ljudi. Slijedili su drugi i prema dosad raspoloživim podacima najmanje je 41 osoba poginula, a spasilačke ekipe strahuju da bi novi udari mogli povećati broj žrtava, prenosi agencija AFP.

Na televizijskim snimkama vide se požari, srušeni mostovi i ogromne rupe u zemlji. Stanovnicima koji žive u blizini brane rečeno je da napuste svoje domove zbog bojazni da bi se mogla srušiti, javila je televizija NHK.

Vlada je priopćila da je od najmanje tisuću ozliješenih njih 184 u teškom stanju.

Potres jakosti 7,3 izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, izvijestili su lokalni mediji. 

Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu u 1.25 nakon ponoći na dubini od samo 10 kilometara.

Današnji potres izazvao je upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izvješća o nekim neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u toj regiji, rekao je visoki vladin dužnosnik.

Više od 90.000 stanovnika regije evakuirano je, među njima 300 stanovnika koji žive blizu brane koja bi se mogla srušiti.

Pročitajte više