Potresna ispovijest: "Moja kći se bacila pod vlak, a pedofil uskoro izlazi na slobodu"

Foto: Privatne fotografije

"TOG SMO dana svi troje gledali dokumentarac o slučajevima pedofilije u Americi. Do tada nisam znala da takvo zlo postoji te sam se čitavo vrijeme zgražala, osjećala sam gađenje, ogorčenost i bijes, a njih dvoje su samo gledali i šutjeli. Na kraju sam, potresena sudbinama djece-žrtava, rekla "Ubila bih manijaka koji bi se usudio taknuti moje dijete". Ni slutila nisam da i moja Laura živi u takvom paklu i da ju zlostavlja moj tadašnji nevjenčani suprug. Bolnu je tajnu čuvala u sebi punih devet godina, a kada je konačno prekinula šutnju, pitala sam ju zašto mi sve te godine ništa nije rekla. Odgovorila je "Mama, ja znam da bi ga ti ubila i završila bi u zatvoru, šutjela sam jer te nisam željela izgubiti", priča za Index J. U., majka djevojčice koja je gotovo čitavo desetljeće trpjela teško seksualno zlostavljanje od strane čovjeka kojeg je zvala tata.

> U Hrvatskoj je registrirano 1319 pravomoćno osuđenih pedofila: Evo savjeta kako zaštiti dijete

Laura bi danas imala 29 godina, bila bi majka ili mlada žena posvećena karijeri, no najvažnije od svega - bila bi živa da njeno djetinjstvo i životni put nije uništio očuh-pedofil. Počeo ju je zlostavljati kada joj je bilo samo devet godina. Uplašena, zbunjena i nesvjesna onog što joj se događa, djevojčica je o svemu godinama šutjela. Tek kada joj je bilo 17 godina, smogla je hrabrosti da prekine tu dugu šutnju.

No, nakon što je progovorila, o gorkoj se tajni, koju je skrivala, čak i od svoje majke, ubrzo počelo naglas pričati po cijelom mjestu. Monstrum koji ju je seksualno zlostavljao završio je u pritvoru, no njegovo maltretiranje ni tada nije prestalo. Lauri i njenoj majci konstantno je slao prijeteće poruke.

Osjećaj bespomoćnosti, strah, ogorčenost, tuga i stid koji je osjećala, bili su prevelik teret za krhku tinejdžericu. Nekoliko dana prije no što je pedofil trebao biti pušten iz pritvora na slobodu, uplašena, izgubljena i iscrpljena mlada djevojka bacila se pod vlak.

Monstrum, koji se punih devet godina na njoj iživljavao, dobio je kaznu od 15 godina zatvora, od čega je već odslužio 12 te će za tri godine ponovo biti na slobodi. Laurina majka u međuvremenu je rodila još jednu kćerkicu, djevojčica koja neodoljivo podsjeća na svoju tragično preminulu sestru, sada ima devet godina, točno onoliko koliko je Laura imala kada ju je pedofil prvi puta prisilio da ga oralno zadovolji. Kako se dan njegova izlaska na slobodu bliži, strah Laurine majke raste, jer se, nakon izlaska iz zatvora, treba doseliti u njeno susjedstvo i u blizinu škole. Zbog bojazni da se crni scenarij ne ponovi, na njenom ili na nekom drugom djetetu, Laurina je majka, nakon punih dvanaest godina šutnje i života u okovima snažnih emocija, od očaja do straha, odlučila ispričati svoju potresnu priču za Index.

Želja joj je samo jedna  da tragedija koja se dogodila njenoj obitelji bude pouka drugim roditeljima te da ih potakne da širom otvore oči i da slušaju srcem, kako bi na vrijeme uočili ono što je njoj promaknulo, jer je i sama trpjela teško psihičko i fizičko zlostavljanje.

"Sama spoznaja da je moja Laura devet godina trpjela nešto najstrašnije što se djetetu može dogoditi, osudila me je na doživotnu bol. Da bar nikada nisam upoznala tog monstruma, da sam bar primijetila neki znak koji bi mi otvorio oči, da je bar moja Laura smogla snage da mi se povjeri…. Ali, baš kao u Cesarićevim stihovima "Netko sa svojim bolom ide. Ko sa otkritom ranom: svi neka vide. Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi. I ne da mu prijeći u suze i riječi.", ni moja Laura, na žalost, nije dala svom bolu da izađe te ga je čvrsto stisnula u sebi", kaže J. U.

Tek u  četvrtom razredu srednje škole, Laura je skupila hrabrost te se, o svemu što je godinama proživljavala, povjerila svojoj profesorici, koja ju je odmah potom odvela u Centar za socijalnu skrb.

"Prije 12 godina, saznala sam da živimo s pedofilom"

"Kada su me tog 26. rujna nazvali iz Centra i rekli mi da hitno dođem, nisam znala o čemu se radi. Odmah sam odjurila tamo, u uredu su me dočekale psihologinja i pravnica, a moja Laura je skrušeno sjedila u kutu. Kao najoštriji nož, mučnu je šutnju razrezala rečenica koja mi se i danas, poput jeke, svaki dan vraća, "Vaša kćer je došla prijaviti vašeg supruga za seksualno zlostavljanje" . Tih deset riječi srušilo je čitav moj svijet", priča za Index majka djevojčice.

Laura je, kako kaže, bila dijete prve mladenačke ljubavi, rodila ju je kada joj je bilo samo 16 godina te je i sama još bila djevojčica. Dvije godine kasnije, samo nekoliko mjeseci nakon što je postala punoljetna, udala se za 11 godina starijeg D.D., nadajući se da će u braku sa zrelijim muškarcem, koji se potrudio ostaviti dojam brižnog i pažljivog, pronaći toliko željeni mir i sigurnost.

"Činilo se da je on čovjek kakvog samo mogu poželjeti. Čak je i posvojio Lauru, kojoj su tada bile tek dvije godine. Ponašao se prema njoj kao da je njegovo rođeno dijete, a ona ga je, ne znajući svog pravog oca, zvala tata. Mislila sam da ćemo svi troje biti sretni, jer i ja sam odrasla uz očuha koji je bio divan čovjek, no život nam se pretvorio u najgoru noćnu moru", priča očajna majka.

"Ja sam hrvatski branitelji, što god da ti napravim, ništa mi se neće dogoditi!"

Iako je, kada se doselio k njoj, Laurina majka imala tek 18 godina, za pedofila je, očito, već bila "prestara" te je ubrzo u stan počeo dovoditi maloljetnice. Kada je, po povratku s posla kući,  jednu od njih zatekla u svom stanu te je zbunjena zapitala što se događa, umjesto odgovora, uslijedile su uvrede, optužbe da je bolesno ljubomorna, a potom se nasilnik na nju obrušio šakama i nogama.

"Kroz sve te godine braka, zlostavljao me fizički , psihički, ekonomski i seksualno. Silovao me, gurao mi ruku u rodnicu, urinirao mi u usta….. Prvi put kada sam progutala mokraću povraćala sam, a drugi put sam prestala disati kako ne bih osjećala smrad. Bio je brutalan i krajnje agresivan. Iživljavao se urlajući "Krvi ću ti se napiti, ja sam hrvatski branitelj i što god da ti napravim, ništa mi se neće dogoditi". Da ne bi bilo zabune, ne, on nema PTSP, on je jednostavno rođen kao genetska greška. Nije se bojao apsolutno nikoga, jer je bio i dobar prijatelj s tadašnjim policajcima, toliko dobar, da je punih deset godina, nekažnjeno, vozio bez vozačke dozvole. Kada godinama živite u takvoj zoni, ne sumraka, nego potpunog marka te znate da nasilnik u stanu ima i oružje, strah koji osjećate je toliko snažan da vas u potpunosti paralizira ", priča J. U. U tami u kojoj je živjela nije vidjela ni svjetlo na kraju tunela, pa niti to da je njena djevojčica u raljama pedofila te da proživljava pravi pakao.

"Imala je samo 9 godina kada ju je natjerao da ga oralno zadovolji!"

"Moja majka sa mnom o tom zlu nikada nije razgovarala, pa tako niti ja s mojom Laurom nisam, na žalost, otvorila tu temu. Ni u najgoroj noćnoj mori ne bih pomislila da čovjek s kojim živim, ma kako loš bio prema meni, potajno zlostavlja i moju djevojčicu i prisiljava ju na seks. Tek iz Laurinog iskaza sam saznala što je sve proživljavala te da joj se prvo bolno iskustvo dogodilo kada je s očuhom došla po mene na posao. Dok su sjedili u autu  i čekali da izađem iz firme, on ju je prisilio da ga oralno zadovolji. Nakon toga, više ju nije puštao iz svojih kandži, a ja, živeći u vlastitom paklu, nisam primijetila da se nešto strašno događa mom djetetu", prisjeća se J. U.

Kad je Laura krenula u srednju školu, prvi se put zaljubila u svog vršnjaka Hrvoja. Za razliku od bolne tajne koju je skrivala, o svojoj je mladenačkoj ljubavi s majkom sasvim otvoreno pričala, povjeravala joj se, nije krila ni to da su imali seksualni odnos.

"Kada sam to saznala, prokomentirala sam "znači Hrvoje je tvoj prvi pravi dečko", a Laura se tada zbunila, zastala je te mi je, nakon kratke pauze, tiho rekla - da. To njeno oklijevanje prije no što je odgovorila, pobudio je u meni tračak sumnje, no mislila sam da je možda prije Hrvoja bila s nekim drugim dečkom iz škole i nisam inzistirala na detaljima te sam možda baš tada i najviše pogriješila. Ni u ludilu mi nije palo na pamet da je moja kći prisiljena na seksualne odnose s mojim izvanbračnim suprugom i čitav život ću se kajati što ju nisam više ispitivala, što, poštujući njenu privatnost, nisam nikada zavirila u njen mobitel niti u dnevnik u kom je pisala o svemu što je proživljavala, no tih stranica na žalost više nema jer ih je monstrum našao i istrgnuo ih", kaže očajna majka.

Nakon što je Laurina bolna tajna izašla na vidjelo, očuhu pedofilu je određen pritvor u trajanju od 3 mjeseca. No ni rešetke nisu mogle zaustaviti zlo.

"Prijetio joj je iz pritvora te se, prije no što je izašao, bacila pod vlak"

"Iz pritvora nam je, preko svog brata, slao prijeteće poruke da će nas ubiti. Živjele smo u strašnom strahu, razdirao nas je i sram jer je, o svemu što je Laura ispričala dajući iskaz, ubrzo brujalo čitavo mjesto. Preko njegovog prijatelja narkomana, koji je tada izašao iz pritvora, Lauri su počele stizati i prijetnje telefonom. Njen mobitel sam odmah dala policiji, no tadašnji državni odvjetnik nije poduzeo ništa, a smatram da je napravio i niz drugih propusta. Kako se bližio  26. prosinac, dan kada je monstrum trebao izaći na slobodu, napetost je rasla i doslovno nas je gušila. Lauru sam stoga nerado ostavljala samu, no tog sam dana morala zubaru. Kada sam se vratila kući, ugledala sam njene ključeve, a potom i pismo u kom je napisala "Mama, ako pronađeš mog pravog tatu i ako je on dobar čovjek, udaj se za njega" . Tog sam 4. prosinca  2003. posljednji put vidjela svoje dijete. Moja Laura je od kuće otišla direktno pod vlak. Na identifikaciji mi nisu dali da ju vidim, identificirala sam samo njene stvari te se i danas točno sjećam kojim su redoslijedom bile složene na podu, bila je tamo i njena dekica iz djetinjstva koju je uvijek nosila sa sobom i sat koji je kucao i nakon što je srce mog djeteta stalo", priča kroz suze majka maturantice čiji se život ugasio samo dva mjeseca prije no što je napunila osamnaest.

"Još u Jugoslaviji je bio evidentiran kao pedofil"

Na suđenju koje je uslijedilo Laurina je majka prvi put saznala da je bila udana za čovjeka kojeg s, kako kaže, još u bivšoj Jugoslaviji gonili zbog pedofilije. Iako su znali za mračnu stranu svog sina, njegovi su ju roditelji, kaže J. U., sve te godine vješto skrivali i od nje i od javnosti.

Za svoja zlodjela prema Lauri, tada 44-godišnji D. D. dobio je kaznu od 15 godina zatvora.

U odgovoru koji je Index dobio sa Županijskog suda u Varaždinu navodi se sljedeće:
"Pravomoćnom presudom ovog suda broj K-7/04 od 15. listopada 2014., koja je u odluci o kazni preinačena presudom VSRH broj Kž-63/05 od 8. ožujka 2006.  osuđenik D. D., osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa spolnim odnošajem s djetetom u produljenom trajanju , opisano u čl. 192. st. 4. U svezi st. 3. KZ/97 u svezi s čl. 61. KZ/97, kažnjivo po čl. 192. St. 4. KZ/97.  Istom presudom  pravomoćno je odbijena optužba protiv njega zbog  kaznenog djela protiv života i tijela sudjelovanjem u samoubojstvu, označeno i kažnjivo po čl. 96. St. 2. KZ/97., te je  pravomoćno oslobođen od optužbe zbog kaznenog djela sudjelovanja u samoubojstvu iz čl. 96. St. 4. KZ/97. Rješenjem Uprave za zatvorski sustav od 19. svibnja 2006. osuđenik je upućen na izdržavanje izrečene kazne u Kaznionicu u Lepoglavi, koja kazna mu  teče od 23. rujna 2003. do 23. rujna 2018" odgovorio nam je glasnogovornik suda, Igor Pavlic, koji je i osobno radio na slučaju kao sudac istrage.



" Za tri godine će biti slobodan čovjek i doselit će nam u susjedstvo"

Sedamnaesti rođendan bio je posljednji koji je Laura proslavila. Kada izađe iz zatvorskog kruga, D.D. će imati 59 godina i pred njim će još biti život. Laurina majka sada ima 46 godina i svakog se dana iznova pita kako je uopće preživjela pod pritiskom kajanja, očaja i osjećaja krivnje, no preživjela je. U međuvremenu je postala majka još jedne prekrasne djevojčice te ju u očaj baca i sama pomisao da će pedofil, koji je uništio život njene Laure, uskoro doseliti u njeno susjedstvo.

"Sve ove godine živim na lijekovima, četiri sam se puta pokušala ubiti tabletama, a čovjeku, koji je mom djetetu i meni uništio život, sve ove godine na račun sjeda velika braniteljska mirovina te će nakon 15 godina zatvora na slobodu izaći kao bogat čovjek. Dobio je i gradilište i to, da apsurd bude veći, nedaleko od kuće u kojoj sada živim, najviše 2 km zračne linije. Doselit će u naselje u neposrednoj blizini škole i to je nešto što me užasava, tim više što je moja malena kći Laurin klon, a kroz nju je i moja Laura za mene živa. Bojim se njegova dolaska u susjedstvo te sam, kako bih to spriječila, kucala na mnoga vrata, slala emailove, upozoravala, no, kako se čini, to je scenarij koji se ne može izbjeći. Osim straha, u meni raste i bijes, doslovno se borim s porivom da ga, čim izađe iz Lepoglave, polijem benzinom i zapalim, jer bih jedino tada bila sigurna da više nikada niti jedno dijete neće povrijediti. Kažu mi da se, za sve ove godine, možda ipak promijenio, no ja ne vjerujem u to, jer "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada", kaže majka pokojne djevojčice.

Iz Zavoda za mirovinsko Indexu nisu željeli dati podatke o mirovini no potvrdili su da isplata i za one koji su u zatvoru najnormalnije teče.

 > VIŠE O PROBLEMU PEDOFILIJE: ČITAJTE ŠTO SU NAM ODGOVORILI IZ MINISTARSTVA PRAVOSUĐA TE SAVJETE KAKO ZAŠTITI DIJETE ILI PREPOZNATI ZLOSTAVLJANJE
 

Pročitajte više