Potrošačka košarica u ožujku je koštala 6.617 kuna

GRAĐANI su prošlog mjeseca za potrošačku košaricu morali izdvojiti 6.617 kuna, rečeno je danas na press konferenciji Nezavisnih hrvatskih sindikata na kojoj su govorili predsjednik NHS-a Krešimir Sever i savjetnik za gospodarstvo NHS-a, Goran Bakula.

Taj iznos je za 0,21 % veći nego u mjesecu veljači. Prema gradovima, najskuplja košarica je u Puli, a najjeftinija u Varaždinu.

Prosječna hrvatska plaća pokriva oko 80 % potrošačke košarice, napominju u NHS-u te ističu da se za uskršnje blagdane očekuje dodatna potrošnja građana u prosjeku oko 600 kuna.

NHS je "hrvatskoj sirotinji" u ime poslodavaca i Hrvatske vlade čestitao Uskrs te je iznio nekoliko usporednih podataka o troškovima života u Hrvatskoj.

Tako su od 1996. godine do siječnja 2009. plaće u Hrvatskoj rasle 2,6 puta, mirovine 2,3 puta, a dug građana bankama 19,2 puta. Dug građana poslovnim bankama krajem siječnja 2009. godine iznosio je 126,78 milijardi kuna, a dug po obitelji bio je veći od 101.000 kn.

U NHS-u su podsjetili na prošlomjesečne priče o akcijama banaka sa ciljem sniženja cijena nekretnina te pitali zašto građani unatoč akcijama banaka i prodavatelja ipak nisu pohrlili po kredite za kupnju stanova.

R.I.
Foto: Damir Krajač / Cropix

Pročitajte više