Potvrđena autentičnost biblijskog teksta iz 6. st. prije Krista

IZRAELSKI i američki znanstvenici potvrdili su autentičnost biblijskog teksta iz razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu iz 6. stoljeća prije Krista, piše u srijedu izraelski dnevnik Haaretz.

Zahvaljujući novim laboratorijskim tehnikama, koje je razvila američka svemirska agencija NASA, znanstvenici su dokazali da je tekst na starohebrejskom izvadak iz Mojsijeva petoknjižja (Pentateuh,Tora) ugraviran na dva srebrna talismana iz doba prvoga Hrama.

Prvi Hram srušili su Babilonci 587. godine prije Krista.

Prema židovskoj tradiciji, Mojsije je Petoknjižje primio na Sinajskoj gori.

Većina znanstvenika drži da je Petoknjižje kompilacija tekstova prikupljenih iz četiri različita izvora iz razdoblja drugoga Hrama, što ga je dao podići kralj Salomon, a srušili Rimljani 70 godina poslije Krista.

No manji dio znanstvenika drži da je to djelo završeno u razdoblju prvog Hrama.

Talismani su pronađeni 1979. godine u grobnici u Jeruzalemu, a ugravirani tekst je blagoslov, uobičajeni dio rituala nasljednika Cohena - plemena koje je davalo svećenike.

Polovica Petoknjižja odnosi se na ovlasti, prava i obveza tih svećenika.

NASA-ine tehnike omogućile su da se sa sigurnošću utvrde ostaci koji datiraju s kraja razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu, otprilike 600 godina prije Krista.

Izraelski arheolog Gabi Barkai, koji je otkrio predmete, kazao je da su na tome mjestu pronađene i druge amajlije. Blago pronađeno u grobnicama, gdje su pokopani zemni ostaci 90 članova moćnog obiteljskog klana iz Jeruzalema u razdoblju antike, sadrži tisuće dragocjenih predmeta: nakit, drago kamenje, mramorne i predmete od slonovače, željeza i drugih metala.

Pročitajte više