UBOJSTVO BANKARA DEDIĆA

Potvrđeno Indexu: Ubojica bankara Dedića je suborac HDZ-ovca Đakića

Foto: Hina, Pixsell

OPTUŽENIK ubojstva Ibrahima Dedića, Tomislav Viktor Basa koji je uhićen 21 godinu nakon zločina, bio je pripadnik virovitičke gardijske bojne Kumovi.

Potvrdio je to za Index saborski zastupnik HDZ-a i šef HVIDRA-e Josip Đakić. 

Virovitičkim Kumovima, kako nam je ispričao Đakić, Bassa se pridružio iz 132. našičke brigade HV-a.

Đakić: Bio je primjeren vojnik i vrstan diverzant

"On je iz Orahovice i iz našičke brigade se nama pridružio 1994. S njim sam u ratu proveo cijelu 1994. i 1995. godinu. Bio je s nama u izviđačkoj diverzantskoj satniji i bio je stvarno jedan primjerne vojnik ratnik i vrstan diverzant", ispričao nam je Đakić. 

Kaže kako je nakon rata izgubio kontakt s Basom, no sretali su se na sprovodima suboraca.

"Zadnji put smo se vidjeli prije pet godina na sprovodu pokojnog zapovjednika. Tada smo razgovarali na karminama i pričao mi je kako živi u Švicarskoj. Ali on je dolazio u Hrvatsku", rekao je Đakić. 

Dodao je kako nikada nije upoznao obitelj osumnjičenog ubojice. 

Đakić ne vjeruje da ubojica bankara nije dolazio u Hrvatsku

Đakić ne vjeruje u to da je Base godinama nije bilo u Hrvatskoj, što su iz policije naveli kao jednu od okolnosti zašto je uhićen tek nakon 21 godine.

"Nije točno da nije dolazio 20 godina, pogledao sam tu press konferenciju policije i ne znam što bih rekao. Mislim da je on često bio u Hrvatskoj", zaključio je Đakić. 

Jednomjesečni pritvor

Podsjetimo, Bassi je jučer određen jednomjesečni istražni pritvor.

Voditelj Službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tijekom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko. 

Uhićeni osumnjičenik je, po njegovim riječima, zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio "ključ priče".

Zašto je policija čekala na uhićenje

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, no u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to nisu mogli provesti na drugi način. 

"Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Likvidacija na Sveticama

U srpnju 1999. godine za zagrebačkim Sveticama likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubojice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Prema pričanju susjeda, Dedića su dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara

Neki svjedoci na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji su s tim povezivali Željka Šobota. Prema nekim pričama, Šobot je bio taj koji je najprije ranio Dedića pa su kasnije Dedićevi ljudi likvidirali Šobota, a nakon toga pak Šobotovi iz osvete Dedića. 

Tko je bio Ibrahim Dedić?

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu dana kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Pročitajte više