MILA RONČEVIĆ

Potvrđeno: Mila ide u Ameriku, dobila je plan liječenja

Foto: Obiteljske fotografije

MILA sutra leti u Ameriku. Dobila je plan liječenja od američke bolnice.

Roditelji su od američke bolnice dobili početnu procjenu na temelju sve medicinske dokumentacije koju su poslali. Ispostavljen im je račun od 3 milijuna dolara, koji s popustom iznosi 2,3 milijuna dolara. Za taj novac nude im se dvije kemoterapije uz transplantaciju. 

Plan američke bolnice

Smatrali su da će procjena uključivati i naprednije metode liječenja, uključujući kemoterapiju, transplantaciju i eksperimentalnu terapiju. Na upit majke što će biti ako plan samo s kemoterapijom i transplantacijom zakaže, u početku nisu dobili službeno konkretan odgovor. Američkoj bolnici poslan je upit postoje li mogućnosti za liječenje imunoterapijom i eksperimentalnim metodama liječenja. Dobila je odgovor da će ju nazvati nakon što se konzultiraju sa svojim onkološkim timom. 

Iz bolnice u Philadelphiji su ih maloprije nazvali i ponudili joj sljedeći plan:

Mila će primiti kemoterapije i transplantaciju. Ako ne bude odgovarala na njih, u tom slučaju bolnica konzultira sve centre u svijetu. Uplaćena sredstva se preusmjeravaju u odgovarajući centar. Dakle, ako zakaže linija liječenja u bolnici u Philadelphiji, preusmjerava se na sljedeći centar u kojemu će joj omogućiti ono što joj bude potrebno. 

Financijska direktorica bolnice odmah je upitala Milinu majku dolazi li te hoće li joj poslati medicinsku pratnju na aerodrom.

35 milijuna kuna

Iznos za liječenje Mile i dalje raste. Uplate i dalje pristižu na račun Milinog oca Marina Rončevića te na račun Zaklade Nore Šitum, iako je Milin otac na Facebooku poručio da se novac više ne uplaćuje jer je potreban iznos već debelo premašen. 

Do 18 sati tako je prikupljeno 5.196.978,17 američkih dolara, odnosno gotovo 35 milijuna kuna.

"Nemojte više uplaćivati na moj žiro jer su sredstva debelo premašena i ne znam što dalje"

Milin otac Marin obavijestio je ljude da više ne uplaćuju novac na njegov račun.

"Ljudi, hvala. Nemojte više uplaćivati na moj žiro jer su sredstva debelo premašena i ne znam što dalje. Zamolit ćemo predsjednicu i vladu da se razlika smije neoporezivo prebaciti na sljedeću humanitarnu akciju... Ne znam tehnikalije, ali molim SVIH da ovo podijele da se vidi. Volimo Vas, predivni ste!" objavio je Marin Rončević na Facebooku.

Emotivno obraćanje roditelja

Milini roditelji Marin i Sanja u podne su se obratili medijima. S njima su bili Đana Atanasovska i Robert Zuber.

Prvo je govorio otac. On je opisao kako je akcija uopće krenula.

"Uključili su se svi. Mi smo predvidjeli da će cifra biti oko 250, 300 tisuća eura. Onda je ispalo da je neka prosječna cifra liječenja oko 550.000 dolara", počeo je otac koji je svima zahvalio. Onda su, kaže, preko majke Nore Šitum došli do brojke od oko milijun dolara.

Marin Rončević je onda opisao kako je tekla akcija.

"Unutra su se uključili apsolutno svi. Kafići u Splitu, Zagrebu, ljudi šišaju za Milu, Hrvatska se ovako nije ujedinila od Nore", rekao je otac.

Skupilo se preko 22 milijuna kuna samo na očevom računu

"Nakon tog jednog ludog zamaha, evo, dobio sam od banke podatke za svoj žiro-račun, u ovom trenutku ja vidim 22,760,381 kunu i 93 lipe.

Na deviznom računu, a znam da nije stigao dobar dio uplata, imamo 57.645 eura. U američkim dolarima imamo 441 dolar", rekao je otac dodavši da ima novca i u drugim valutama.

"Neću nikoga nabrajati. Ovu akciju je odnio čovjek s velikim 'Č'. Jedno veliko apsolutno hvala. Kako ništa ne može proći jednostavno, tako smo mi danas ujutro imali malo poljuljanu vjeru", rekao je otac.

Tko će liječiti Milu?

Index je u svibnju prošle godine u Zagrebu razgovarao s američkim liječnikom dr. Richardom Aplencom iz Dječje bolnice u Philadelphiji koji bi u toj bolnici trebao liječiti dvogodišnju djevojčicu Milu koja je cijelu Hrvatsku podignula na noge, baš kao nekad Nora. Za Milino liječenje je Hrvatska u samo par dana prikupila 35 milijuna kuna. Preko 22 milijuna kuna uplaćeno je na račun Milinog oca Marina Rončevića, a preko 3 i pol milijuna kuna uplaćeno je na račun Zaklade Nora Šitum, a novac i dalje stiže.

>> Ovo je američki liječnik koji bi trebao liječiti Milu

Dr. Aplenca su u Hrvatsku doveli Đana Atanasovska i Ivica Šitum, Norini roditelji koji vode Zakladu Nora Šitum, a dr. Aplenc je tada prvi put u Hrvatskoj predstavio revolucionarnu terapiju u liječenju uznapredovale leukemije. Riječ je o prvoj u svijetu odobrenoj genskoj terapiji za leukemiju koja se sastoji od virusa HIV-a.

No budući da postoji niz tipova leukemije, ovakvo liječenje ne može se primijeniti na sve tipove te bolesti. Stoga se tom metodom, kako doznajemo, neće liječiti Mila, ali valja naglasiti kako je dr. Aplenc vrstan stručnjak u liječenju leukemije, od koje boluje i Mila (točnije akutne mijeloične megakariocitne leukemije).

Pročitajte više