Potvrđeno na Vladi: Hitno se mijenja "zakon o haraču"

VLADA Jadranke Kosor i danas je potvrdila koliko je dosljedna u svojoj nedosljednosti te je najavila da se za deset dana sprema novi zakon o haraču koji će obuhvatiti sve skupine građana.

> Ministarstvo financija ne može "haračiti" najbogatije jer to ne bi bilo po zakonu 

> Harač pada na Ustavnom sudu jer ga ne mora plaćati oko 100.000 ljudi?!

Naime, odmah na početku današnjeg zasjedanja Vlade, Kosor je naglasila da će dosadašnji zakon o oporezivanju dopuniti i na grupu građana koji zarađuju od samostalne djelatnosti.

Teret krize sad će biti ravnomjerno raspoređen

"Tako bi teret krize bio ravnomjerno raspoređen", obrazložila je Kosor priznajući pogrešku, ali i izbjegavajući tako negativnu odluku Ustavnog suda koji je mogao na temelju neravnopravnosti srušiti "zakon o haraču". Novi, dopunjeni Zakon, naći se u saborskim klupama na prvom jesenskom zasjedanju, najavljeno je s Vlade.

Valja naglasiti da je ovo već treći Zakon koji se mijenja nakon što je javnost upozorila na nedosljednost te nezakonitosti i neustavnost. Naime, već prije je najavljena promjena tek donesenog Zakona o umjetnoj oplodnji kao i Zakona o zabrani pušenja u javnim prostorima.

Mesić: Financije liječe samo hrvatski građani, a gdje su oni iz inozemstva?

Potvrdu iz Vlade RH kako će se mijenjati sporan zakon komentirao je i predsjednik Stjepan Mesić koji je odgovarajući na novinarski upit misli li da će netko odgovarati za propust što harač nije obuhvatio 100.000 ljudi rekao kako samo građani Hrvatske liječe financije ove zemlje.

"Ovaj slučaj samo pokazuje nedosljednost našeg sustava. Kada se donose zakoni koji se primjenjuju na građane Hrvatske u njima sudjeluju svi, bez obzira gdje živjeli - od Australije do Aljaske. Međutim, kad se trebaju liječiti financije ove zemlje, onda sudjeluju samo građani ove zemlje. Nisam čuo da se netko iz dijaspore javlja da pomogne, ali bili su tu kad je trebalo sudjelovati u kreaciji zakona", oštro će predsjednik.

Nedorađeni zakoni

"Ne krivim Vladu, ali prigovaram onima koji su joj spremali dokumentaciju", komentirao je Stjepan Mesić veliki propust "zakona o haraču" zbog kojeg 100.000 dobrostojećih građana ne mora plaćati krizni namet.

"To je svakako jedan veliki propust, ako se već govori da svi moramo sudjelovati u porezu koji će omogućiti Hrvatskoj da plati svoje dugove i da država može funkcionirati", rekao je Mesić i dodao: "Već sam više puta rekao da zakoni u javnost izlaze nedorađeni i onda kad uđu u primjenu se vide nedostaci. To šteti efikasnosti zakona i vjerodostojnosti onih koji ga kreiraju".

Pada još jedna zakonska odredba: Mlađima od 16 dozvoljeni kasnonoćni izlasci?

Ozloglašeni "harač" nije jedini zakon čija je izmjena najavljena na današnjoj sjednici Vlade, ali zbog svoje važnosti pokupio je svu medijsku pozornost. Jadranka Kosor najavila je razmatranje još jedne odredbe, za koju dobar dio hrvatske javnosti vjerojatno niti ne zna da postoji. U Obiteljskom zakonu, naime, stoji kako osobe mlađe od 16 godina nakon 23 sata ne smiju biti vani bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe kojoj roditelji vjeruju. Jadranka Kosor naložila je da se propita učinkovitost te odredbe, iako je svakome tko je vikendom barem jednom posjetio neki od kafića ili noćnih klubova koji su otvoreni nakon 23 sata jasno da se ona - ne provodi.

Pročitajte više