Potvrđeno: Sudac s Kerumovog derneka sudio u dva predmeta Kerumove žene

Screenshot: Čitatelj Indexa

JEDAN od pet sudaca koji su bili na Kerumovom derneku u njegovoj konobi Pršut, ujedno i predsjednik Upravnog suda u Splitu, Silvio Čović, sudio je u dva predmeta Kerumove supruge Fani Kerum.

Potvrđeno je to Indexu sa splitskog Upravnog suda nakon što smo ih pitali o upravnim sporovima koji se tamo vode u kojima sudjeluju Željko Kerum i s njim povezane osobe i firme. Posebno nas je zanimalo je li u tim sporovima sudio šef Upravnog suda Silvio Čović. 

"Od osnivanja suda (1. siječnja 2012.) pokrenuto je ukupno 10 (deset) sporova u kojima se kao stranke pojavljuju Fani Kerum (1), ,,Krušćica" d. 0. 0. (8) i Kerum d. 0. 0. (1). Od toga je riješeno ukupno 9 (devet) predmeta, tako da je u sedam sporova tužba odbijena kao neosnovana, a u dva tuba usvojena uz vraćanje predmeta na ponovni postupak nadležnim upravnim tijelima. Trenutačno se na Upravnom sudu u Splitu vodi jedan upravni spor koji je pokrenut 19. siječnja 2021.", započinje Upravni sud u Splitu u svom odgovoru.

Šef Upravnog suda s Kerumovog derneka u dva je predmeta sudio Kerumovoj ženi

No onda dolazimo do zanimljivog dijela. Šef suda koji je bio na Kerumovom derneku sudio je u dva predmeta Kerumovoj ženi.

"S obzirom na to da je u upitima stavljen naglasak na sporove vezano za bespravnu gradnju postupanje suca Silvia Čovića u tim vrstama sporova, uvidom u upisnike evidencije ovog suda utvrđeno je da je trgovačko društvo Krušćica d.o.o. pokrenulo 4 (četiri) upravna spora i u svim je odbijen tužbeni zahtjev. Ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja  "Krušćica" d.o.o. nije postupao sudac Čović, osim u predmetu tužiteljice Fani Kerum, a u  kojem je tužba pravomoćno odbijena. Iako se u medijskim napisima to me navodi, radi potpunog i točnog informiranja javnosti, potrebno je navesti da je sudac Silvio Čović 2016. sudio i u sporu tužiteljice Kruščica d.o.o. radi dodjele koncesije na pomorskom dobru. U tomu je sporu usvojen tužbeni zahtjev i predmet vraćen na ponovni postupak, a novodoneseno rješenje bilo je predmetom drugog spora pred ovim sudom u kojem nije sudio sudac Silvio Čović", stoji u odgovoru Suda. 

"Sudac Čović, osim u navedenim predmetima, nije sudio, a niti je trenutačno zadužen za ijedan predmet u kojem bi sudjelovao gospodin Željko Kerum ili s njim povezana fizička ili pravna osoba. S obzirom na medijske insinuacije da sudac Čović koristeći položaj predsjednika suda, izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad, pojašnjava se da se na svim upravnim sudovima predmeti dodjeljuju ručno prema Sudskom poslovniku. Upravni sud u Splitu je na inicijativu predsjednika suda Silvija Čovića, dva puta, ukazao na potrebu uvođenja elektroničkog sustava automatske dodjele predmeta u upravnim sudovima od nadležnog Ministarstva pravosuđa, a što proizlazi iz službenih dopisa iz 2013. i 2017. koji su sastavni dio ovoga priopćenja", navode još iz Suda.

Pet sudaca, među kojima je Čović, bilo na Kerumovom derneku usred pandemije

Podsjetimo, usred pandemije, dok s državnog vrha stižu prijetnje legalnim ugostiteljima odluče li se slučajno otvoriti vrata i dok se ponavljaju preporuke o izbjegavanju druženja većeg broja osoba u zatvorenim prostorima, Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu, proveli su u subotu 23. siječnja više veselih sati u Kerumovu prostoru za druženje s prijateljima u Kaštelima.

Osim sudaca i domaćina tu je bio i Ivica Mornar, bivši Hajdukov nogometaš, koji je slavio rođendan, te još nekoliko uzvanika manje bitnih za našu priču.

Šef Vrhovnog suda pokrenuo postupak protiv sudaca s Kerumovog derneka

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je da je pred mjerodavnim vijećima pokrenuo postupak na temelju Kodeksa sudačke etike protiv splitskih sudaca koji su sudjelovali na zabavi u konobi Željka Keruma, no Sessa ističe da za sada nema osnove da protiv sudaca pokrene stegovni postupak.

Sessa je na temelju Kodeksa sudačke etike podnio pritužbe sudačkom vijeću Županijskog suda u Splitu protiv sudaca tog suda Mihe Mratovića, Dinka Mešina i Brune Kleina, koji je i predsjednik tog suda, te suca Općinskog suda Tomislava Zlodre. Sudačkom vijeću Visokog upravnog suda podnio je pritužbu protiv suca Silvija Čovića, ujedno i predsjednika Upravnog suda u Splitu.

''Kršenje naloženih epidemioloških mjera je ponašanje koje je suprotno standardu ponašanja sudaca i ono ne doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva. Takvo ponašanje je nedostojno i stvara dojam nedoličnosti'', ocijenio je Sessa.

U dopisu navodi da sudac ''mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima, a što se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena epidemiološkim mjerama''. Ističe da iz snimki druženja koje su objavljene u medijima "proizlazi da je riječ o okruženju i atmosferi koja stvara dojam nedoličnosti". 

Čović vlasnik najneobičnije imovinske kartice od pet sudaca koji su bili na Kerumovom derneku

Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, inače je vlasnik najneobičnije imovinske kartice od petorke splitskih sudaca koja je nedavno jela i pila kod Željka Keruma u konobi Pršut.

Čović je u karticu upisao veću kvadraturu svoje kuće u Podstrani od navedene u vlasničkom listu. Prema izvatku iz zemljišne knjige, Čović u Podstrani ima 302 kvadrata dvorišta, 116 metara kvadratnih stambene zgrade i spremište od 23 kvadrata i 25 kvadrata oranice – ukupno 466 metara kvadratnih.

Prema imovinskoj kartici, isti je Čović u istoj Podstrani vlasnik kuće "neto površine 339,83 m2 s pomoćnim objektom neto površine 8,00 m2 i s okućnicom od 329 m2". Kao izvor stjecanja naveo je kredite (937.553,59 kuna), prihode iz nesamostalnog rada (203.200,00 kuna), ostale prihode (63.885,68 kuna) i darovanje novčanih sredstava od roditelja (1.163.048,71 kunu). Unatoč višednevnim pokušajima do Čovića nismo uspjeli doći, pa ne znamo otkud razlika u površinama navedenima u zemljišniku i u imovinskoj kartici.

>> Otkrivamo imena sudaca koji su nedavno bili na derneku kod Keruma

Koliku kuću ima Čović?

Kuća u Podstrani, čini se, još nije useljena, a stan u Splitu u kojem Čović živi s obitelji nije u kartici. Pretpostavljamo zbog toga da je riječ o imovini njegovih roditelja. Oni, pak, koliko nam je poznato, žive izvan Splita. Od pokretnina sudac Čović navodi Mercedes-Benz Class A proizveden 2017. godine, čiju je vrijednost procijenio na 150.660 kuna, a stekao ga je kupnjom. Iscrpno nabraja izvore novca za automobil: "kredit u iznosu od 83.000,00 kuna, vrijednost prijašnjeg automobila (zamjena staro za rabljeno) od 22.410,00 kuna, ušteđevina iz prihoda od nesamostalnog rada u 2018. i 2019. u iznosu od 61.605,00 kuna i darovanje novčanog iznosa od roditelja u iznosu od 16.000,00 kuna". 

Sudac Čović ima darežljive roditelje.

Tri kredita i 16 honorara

Ima i 15 godina star motocikl Yamaha, model YP400 vrijedan 18 tisuća kuna koji je kupio prihodima od nesamostalnog rada. Nema ušteđevinu ni udjele u trgovačkim društvima i investicijskim fondovima, bruto plaća mu oscilira od 22 do 23 tisuće kuna, ali mu je rubrika u kojoj navodi ostale prihode neobično bogata – čak 16 stavki. Vrijedni predsjednik Upravnog suda, naime, zarađivao je manje honorare kao član izbornih povjerenstava na raznim izborima u Splitu, Omišu, Dugopolju i Klisu. Čovića opterećuju tri kredita u OTP banci: prvi od 70 tisuća eura podigao je u prosincu 2014. godine na deset godina. Mjesečno plaća 717 eura. Potom je u prosincu 2016. godine digao 180 tisuća kuna kredita na osam godina s mjesečnom ratom od 2365 kuna i, na koncu, prije dvije godine ponovno se kreditno zadužio s 83 tisuće kuna na 73 mjeseca, uz mjesečnu novčanu obvezu od 1370 kuna.

Čovićeva supruga od imovine ima samo jedan kredit od 221.239 kuna. Podigla ga je u svibnju 2019. godine u Zagrebačkoj banci na deset godina, a mjesečno plaća 2451 kunu.

Pročitajte više