Povećanje bioraznolikosti nije uvijek dobro

BIOLOŠKA raznolikost u svijetu sve je manja, ali na pojedinim područjima raste ili barem mijenja sastav, što upozorava na nužnost drukčijeg usmjeravanja ekoloških istraživanja jer bi te promjene mogle ugroziti funkcioniranje lokalnih ekosustava, tvrde znanstvenici.

Autori istraživanja Dov F. Sax sa sveučilišta California-Santa Barbara, Steven D. Gaines iz Pomorskog znanstvenog instituta te James H. Brown sa sveučilišta New Mexico analizirali su podatke prikupljene o otočkim pticama i biljkama, ističe se u priopćenju Američkoga društva za promicanje znanosti.

Ti su podaci vrlo korisni u ovakvim istraživanjima jer se odnose na područja gdje se mogu vrlo precizno odrediti pojava i izumiranje vrsta.

Njihovo istraživanje potvrđuje činjenicu da su kopnene ptice masovno izumrle na oceanskim otocima te da neki otoci gube više od polovice autohtonih vrsta. No, na iste su se otoke doselile egzotične vrste ptica, pa je ukupan broj kontinentalnih vrsta na njima ostao gotovo nepromijenjen.

Egzotične su vrste one koje nisu autohtone na određenom području iako su se tamo doselile. One mogu smanjiti bioraznolikost, uzrokovati izumiranje autohtonih vrsta, ali je istodobno i povećati jer povećavaju ukupan broj vrsta na nekom području.

´Možda idemo prema određenoj biološkoj homogenizaciji´, kaže Sax dodajući da su se na otocima, iako nije izumrlo mnogo vrsta autohtonih biljaka, pojavile brojne egzotičnih vrsta zbog čega je znatno porastao ukupan broj biljnih vrsta na otocima.

Kao primjer Sax navodi Novi Zeland gdje postoji oko 2000 biljnih vrsta, od čega ih je izumrlo samo desetak, uz pojavu 200 egzotičnih vrsta.

´To je velika promjena otočne flore´, kazao je. ´Tako se povećala bioraznolikost, ali to istodobno ne znači da su promjene dobre. Naprotiv, one upozoravaju na vrlo veliku promjenu u prirodnim sustavima koji bi mogli znatno utjecati na funkcioniranje cijeloga ekosustava.´

Pročitajte više