Povijesni izbor u Americi: Danica je prva transrodna zastupnica

Screenshot: Facebook

NA JUČERAŠNJIM lokalnim izborima u američkoj saveznoj državi Virginiji demokrati su premoćno pobijedili, ali izbor jedne kandidatkinje posebno je odjeknuo: Danica Roem je, naime, prva transrodna zastupnica u Kongresu neke savezne države.
 
Štoviše, 33-godišnja Roem je na izborima pobijedila Boba Marshalla, republikanskog veterana koji je odslužio 11 mandata u Kongresu i koji se “proslavio” svojom borbom protiv LGBT prava. Marshall je najpoznatiji kao predlagatelj kontroverznog zakona koji bi zabranio transrodnim osobama da koriste WC u skladu s rodom s kojim se identificiraju.
 
 
Pobijedila je samozvanog "glavnog homofoba Virginije"
 
Marshall se svojim poticanjem diskriminacije otvoreno ponosio, opisujući samog sebe kao “glavnog homofoba Virginije”, a Roem je u kampanji uporno oslovljavao kao muškarca, što je ona po rođenju. Stoga je američkoj LGBT zajednici i demokratskim glasačima ova pobjeda vjerojatno posebno dragocjena. 
 
A kako javlja Vice News, Roem se ističe i po tome što je prva članica metal benda u Kongresu - bend u kojem je pjevačica zove se Cab Ride Home. 
 
“Možete zastupati uključivost, možete zastupati jednakost i pravičnost i možete pobijediti”, komentirala je Roem svoj izbor za NBC. Iako se otvoreno deklarira kao transrodna žena, Roem se u kampanji nije koncentrirala na svoj identitet već na “ključna pitanja kvalitete života” građana Virginije: radna mjesta, škole i promet.
 
Prva lezbijka, Sikh i crnkinja kao gradonačelnici
 
U svom pobjedničkom govoru Roem je posvetila svoj izbor “svakoj osobi koja je ikad bila izdvojena, koja je ikad bila stigmatizirana, koja je ikad odskakala od ostalih, koja je ikad bila dijete u kutu, koja je ikad trebala nekoga da se zauzme za nju”. "Ova pobjeda je za vas", dodala je.
 
Američki glasači su osim Roem izabrali čitav niz manjinskih zastupnika: prvu otvoreno lezbijsku gradonačelnicu u Seattleu, prvog Sikha za gradonačelnika u Hobokenu, New Jersey i prvu crnkinju u Charlotteu, North Carolina. I to sve točno godinu dana nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Pročitajte više