Povjerenstvo se očitovalo o Karamarku, sada je na redu USKOK

Foto: FAH

POVJERENSTVO za utvrđivanje sukoba interesa donijelo je danas odluku kako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, a nakon njih, po svemu sudeći, trebao bi se očitovati USKOK.

Poslovna veza Karamarka i Petrovića

Naime, Povjerenstvo je utvrdilo nepobitnu poslovnu vezu između bivšeg člana Uprave Ine, a danas lobista MOL-a Josipa Petrovića i Karamarka, iako je šef HDZ-a tvrdio kako njih dvoje veže samo prijateljstvo iz košarkaških dana. Povjerenstvo je danas utvrdilo kako Karamarko nije nastupao vjerodostojno.

"Karamarko je bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju", utvrdilo je Povjerenstvo.

Karamarko se pred Povjerenstvom branio kako je agitirajući za prekid arbitraže između Ine i MOL-a samo govorio o političkoj dimenziji, no očigledno je kako je cijela afera daleko više od sukoba interesa. Uostalom arbitražni postupak vrijedan je više milijardi kuna i glavni je uzrok krize Vlade Tihomira Oreškovića.

Što je dobro za Sanadera, dobro je i za HDZ

Naglasimo kako u dva arbitražna postupka glavni argument Vlade je pravomoćna presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena MOL-u.

Da stvar ne bi trebala samo stati na Povjerenstvu zalagao se zastupnik MOST-a Miro Bulj te zastupnik SDP-a Gordan Maras. O izdaji nacionalnih interesa govorio je nezavisni Stipe Petrina kao i Ivan Sinčić.


Nevladine organizacije poput GONG-a detaljno su analizirale zašto Karamarko mora odgovarati na pitanja USKOK-a, dok su mnogi analitičari gledali na ovu aferu ne samo u kontekstu sukoba interesa.

Nacionalna izdaja?

Potpredsjednik Vlade Petrov govoreći o slučaju INA-MOL govorio je kontekstu nacionalne izdaje spominjući upravo Karamarka i Petrovića.   

"Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga", rekao je Petrov dodajući da u tom slučaju nije samo osobni interes nego i interes nekih drugih država.

Uostalom tada i kreće kriza unutar Vlade, a MOST traži odlazak Karamarka.

Institucije se moraju očitovati

"Nadležne institucije moraju se očitovati. Od DIP-a koji je nadležan za nadzor financiranja stranaka zbog sumnjivih donatora preko Porezne uprave do USKOK-a. Inače, kad je riječ o kaznenim djelima, treba podsjetiti da Petrović, prijatelj bračnog para Karamarko, ima pravomoćnu optužnicu vezanu za krađu policijskih dokumenata", naglasio je Dragan Zelić izvršni direktor GONG-a.

 

Pročitajte više