Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas će početi s davanjem prvih mišljenja

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa kasno popodne trebalo bi utvrditi prijedlog izmjena u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, te početi s davanjem prvih mišljenja na upite zastupnika, gradonačelnika i načelnika o tome je su li u sukobu interesa.

Pred Povjerenstvom bi se, po dostupnim informacijama, trebalo naći 20-ak predmeta.

Povjerenstvo će kasno popodne raditi iza zatvorenih vrata a javnost bi detaljnije informacije o tome trebala saznati sutra ujutro.

Povjerenstvo će početi s davanjem prvih mišljenja unatoč činjenici da je njegov Pravilnik o radu naišao na brojne kritike te se nalazi pred Ustavnim sudom radi ocjene ustavnosti.

Iako je privremeni šef Povjerenstva Antun Kapravljević ranije najavljivao da će Povjerenstvo promijeniti sporne odredbe svog Pravilnika, članovi Povjerenstva su se predomislili. Povjerenstvo bi naime, umjesto mijenjanja pravilnika trebalo Vladi predložiti da sve njegove odredbe koje se smatraju nezakonitima (primjerice o imunitetu članova Povjerenstva, iskaznicama) ugrade u zakon i tako postanu legalnima.

Pravilnikom je propisano da članovi Povjerenstva prisegu polažu pred predsjednikom države, a što nije u okviru Predsjednikovih ustavnih ovlasti.

Po njemu je i vanjskim članovima Povjerenstva dodijeljen imunitet jednak onom koji prema Ustavu imaju zastupnici.

U Povjerenstvu su zastupnici Marija Bajt (HDZ), Đurđa Adlešić (HSLS) i Anton Kapraljević (HNS), te iz reda javnih djelatnika profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Horvatić, docent na tom fakultetu Davor Derenčinović i teolog Petar Marija Radelj.

Pročitajte više